„Zestrea” UDMR după ieșirea de la guvernare. Ce oameni ai Uniunii au rămas pe funcții

0
Publicat:

Oficial UDMR a anunțat că nu mai face din Coaliția de guvernare, însă în continuare formațiunea condusă de Kelemen Hunor păstrează la centru oamenii în funcții la nivelul Executivului, poziții care ține exclusiv de bunăvoința PSD și PNL.

Partidul condus de Kelemen mai are reprezentanți la nivel de Guvern FOTO Inquam Photos
Partidul condus de Kelemen mai are reprezentanți la nivel de Guvern FOTO Inquam Photos

În continuare regăsim reprezentanți ai UDMR inclusiv la nivel de demnitari. Au rămas un secretar la Ministerul Educației (Kallos Zoltan), un secretar la Finanțe (György Attila), secretara de stat de la Culte (Laczikó Enikő Katalin), dar și Borbély László, consilier de stat la Departamentul pentru Dezbatere Durabilă.

O persoană apropiată de Kelemen Hunor, Mihaela Kaitor, a fost numită secretar de stat la Marian Neacșu, la cabinetul de vicepremier (Kaitor era cea care îl înlocuia pe Kelemen la ședințele de guvern când nu era prezent). De asemenea, mai sunt unii oameni prin consilii, dar cărora trebuie să le expire mandatele - cum se întâmplă la Compania Națională de Investiții, structură în subordinea Ministerului Dezvoltării (care a fost condus de Cseke Attila)

Pe de altă parte, UDMR, ca partid parlamentar, are oameni în diferite structuri care țin de reprezentarea politică a formațiunilor din legislativ, în mai multe instituții: Consiliul de Administrație al TVR, Consiliul de Administrație al Radio România, CNSAS, Avocatul Poporului, Consiliul BNR sau CNCD.

De asemenea, încă nu a fost luată o decizie referitoare la prefecți. În prezent, UDMR are patru prefecți: în Harghita, Covasna, dar și în Sălaj și Arad. Tema oamenilor din administrația locală ar trebui să fie discutată de liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, în următoarele săptămâni, pentru a stabili clar linia de separare de UDMR. Potrivit informațiilor „Adevărul”, PSD nu vrea să rupă definitiv legăturile cu UDMR, sperând că se vor mai baza pe voturile lor în Parlament.

Cine a plecat acasă

Singura ofensivă pentru trimiterea acasă a oamenilor UDMR din Executiv, adică după miniștri și a secretarilor de stat, a avut loc în urmă cu o săptămână trecută. Atunci au fost eliberaţi din funcţia de secretar de stat majoritatea oamenilor UDMR de la centru: Vass Levente (Ministerul Sănătăţii), Matuz Adrian-Zsolt (Ministerul Dezvoltării), Csilla Hegedus (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), Antal Szabolcs Barabasi (Ministerul Agriculturii), Robert-Eugen Szep şi Fulop Lorand Arpad (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), Gabor Sandor (Ministerul Transporturilor), Kacso-Doboly Izabella-Maria (Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse), Peter-Janos Makkai (Ministerul Muncii), Andras Istvan Demeter (Ministerul Culturii).

Totodată, Akos Derzsi a fost eliberat din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Tot la cerere, Levente Porzsolt a fost eliberat din funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, la Garda Forestieră Naţională.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite