Ce joc face UDMR după ieșirea de la guvernare
0Rămasă în afara Coaliției după ce nu s-a înțeles cu PSD și PNL, UDMR are în prezent două variante: o alianță cu USR şi alte partide din Opoziţie, cu excepţia AUR, sau un acord de susținere parlamentară cu actuala Coaliţie.
Analiștii contactați de „Adevărul” consideră că partidul lui Kelemen Hunor va rămâne echidistant în perioada următoare.
PSD şi PNL sunt optimiste privind o continuare a colaborării, la nivel parlamentar, cu UDMR, considerând că după ce liderilor Uniunii le va trece supărarea că au fost lăsaţi pe dinafară la guvernare, vor reveni la sentimente mai bune faţă de Coaliţie.
Contactat de „Adevărul”, Adrian Zăbavă a precizat că cel mai probabil UDMR nu va avea imediat o poziţie fermă.
„Nu cred că UDMR de acum va adopta o poziție extrem de fermă care să îi poziționeze de o parte sau de alta, a Puterii sau a Opoziției. (...) E posibil ca parte dintre reprezentanții UDMR să rămână pe anumite funcții din eșaloanele 2 și 3 și poate pe anumite proiecte din Parlament votul UDMR să fie de partea Puterii. Însă, asta nu înseamnă că UDMR va rămâne în continuare politic aproape de Putere sau că vor lua o decizie referitoare la apropierea de Opoziție”, a precizat consultantul politic.
De aceeași părere este și analistul politic George Jiglău, care a precizat pentru „Adevărul” că miza UDMR din acest an este să își securizeze electoratul, iar din acest motiv se va concentra mai mult pe ideile guvernării din Ungaria.
„Faptul că au fost în Coaliția de guvernare i-a făcut să fie mai toleranți, dar acum nu o să mai aibă bariera. Mă aștept să vedem un UDMR puțin mai radicalizat, tot din tentativa de a vorbi mai mult pe limba pe care o simpatizează electoratul maghiar. Și atunci asta nu îi va pune în poziția de a face o alianță cu USR, s-ar putea să fie mai aproape de ideile AUR pe alocuri, dar nu-i foarte naturală alianța, chiar dacă s-ar putea să mai voteze la fel”, a explicat analistul politic.
De altfel, şi reprezentanţii guvernului condus de Viktor Orban au comentat faptul că UDMR nu mai e la guvernare.
„În România a încetat situația avantajoasă pentru maghiari, cea a participării UDMR la guvernare, în consecință va urma o perioadă mai dificilă pentru naționalitatea maghiară din această țară”, a precizat Gergely Gulyás, șeful cancelariei premierului maghiar Viktor Orban, potrivit Hirado.hu.
Liderul UDMR, prezent la congresul USR
Kelemen Hunor a participat sâmbătă la congresul USR, precizând că nu a mai fost la un eveniment al unui partid de opoziție „de foarte mult timp”, însă trebuie să se obișnuiască cu acest statut, de partid care nu face parte din Coaliție.
„Încerc să mă obișnuiesc cu acest statut și bine v-am găsit după aterizarea noastră forțată. Voi cunoașteți sentimental, nu trebuie să vă explic eu cum e când ai făcut treabă și te trezești pe peron”, a afirmat președintele UDMR.
La congresul USR au participat și alte partide din Opoziție, cu excepția AUR, cum ar fi Forța Dreptei şi Pro România. Evenimentul s-a terminat cu votarea unui mandat pentru constituirea unui pol de dreapta la alegerile din anul 2024.