Rareș Bogdan, despre ieșirea Uniunii de la guvernare: E prima dată când UDMR a căzut între scaune, cu nasul în țărână

0
Publicat:

Prim-vicepreședintele PNL susține că UDMR a forțat mâna Coaliției la negocieri, iar din acest motiv, dar și calculelor politice ale PSD, care a vrut să rămână cu Transporturile, a ajuns Uniunea să iasă de la guvernare.

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL FOTO Mediafax
Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL FOTO Mediafax

Nu am scos UDMR de la guvernare, ei erau proverbiali pentru negocierea lor. E prima dată când au căzut între scaune, cu nasul în țărână, că au forțat lucruri care nu trebuiau forțate. Ieșirea a fost generată de o idee care a apărut în PSD din partea lui Ciolacu și a lui Grindeanu de a nu ceda Ministerul Transporturilor. Totul s-a întâmplat de la Ministerul Transporturilor, Dacă rămâneam pe protocolul semnat, niciodată nu s-ar fi propus o rearanjare la ministere, dar pentru că domnii de la PSD doreau neapărat să continue cu Grindeanu, pentru ca Ciolacu să-l aibă în ograda sa și să nu-l lase să zburde liber la Camera Deputaților, a apărut această problemă”, a afirmat Rareș Bogdan, într-un interviu pentru DIGI24.

PNL era într-o situație imposibilă, practic pierdea Ministerul Transporturilor considerat ministerul cu cele mai multe realizări. PNL a vrut doar respectarea protocolului. Doar că protocolul însemna că Ministerul Transporturilor e la noi. PSD ne-a propus Ministerul Dezvoltării”, a completat prim-vicepreședintele PNL.

PNL rămâne la guvernare

Tot în cadrul aceleiași emisiuni, Rareș Bogdan a subliniat că PNL nu va ieși de la guvernare. „Nu putem pleca de la guvernare, pur si simplu nu putem pleca. Suntem condamnați să guvernăm. Din păcate, împreună cu PSD. Războiul din Ucraina ne-a obligat să facem această coaliție. În primele 4–5 luni de la război nu știam încotro se duce, nu știam capacitatea pe care o are armata rusă de a face rău la nivel de a cuceri teritorii, nu știam că sunt atât de prost pregătiți și că Ucraina are capacitatea de a lupta așa puternică. Aveam nevoie de stabilitate. Ăsta a fost unul din motivele constituirii coaliției. Noi nu ieșim de la guvernare”, a mai afirmat liberalul.

Săptămâna trecută au fost eliberaţi din funcţia de secretar de stat oamenii UDMR: Vass Levente (Ministerul Sănătăţii), Matuz Adrian-Zsolt (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei), Csilla Hegedus (Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene), Antal Szabolcs Barabasi (Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale), Robert-Eugen Szep şi Fulop Lorand Arpad (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor), Gabor Sandor (Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii), Kacso-Doboly Izabella-Maria (Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse), Peter-Janos Makkai (Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale), Andras Istvan Demeter (Ministerul Culturii).

Totodată, Akos Derzsi a fost eliberat din funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Tot la cerere, Levente Porzsolt a fost eliberat din funcţia de inspector general, cu rang de secretar de stat, la Garda Forestieră Naţională.

Mai rămâne de văzut ce se va întâmpla cu prefecții și cu subprefecții UDMR, precum și cu oamenii din instituțiile deconcentrate. Dacă și aceștia vor fi demiși, UDMR e scos total de la guvernare.

Deocamdată, UDMR s-a poziționat anti-Guvern doar la nivel de declarații, nu și prin semnare de moțiuni simple sau de moțiuni de cenzură. Opoziția încă mai poate depune o moțiune de cenzură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite