VIDEO Mircea Geoană, la Adevărul Live: „Cred că putem rezolva prima fază Schengen până la sfârşitul anului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Geoană a declarat, miercuri, într-un interviu Adevărul LIVE realizat de jurnaliştii Dan Marinescu şi Liviu Iolu, că, deşi nu s-a vorbit despre România în Consiliul European în aceiaşi termeni ca despre criza din Cipru, ţara noastră face parte din zona sudică, periferică, a Europei şi trebuie să fie tras un semnal de alarmă.

Mircea Geoană a precizat că „ sudul european ne apasă“, iar pe plan extern „ne uităm la ofensiva Rusiei şi asistăm la o dinamică importantă“. El a adăugat că „banii dubioşi“ care se cosmetizau în Cipru, fie de la ruşi, fie de la alţii au demonstrat că un asemenea model economic este nesustenabil. Când a fost acceptat Cipru în Uniunea Europeană, în  2004 şi în zona euro, în 2008, erau cunoscute aceste probleme legate de banii veniţi de la oligarhii ruşi, cu aceleaşi valize de bani negri, care  funcţionau in momentul aderarii. România se situează în sudul Europei, iar ceea ce este rău în flancul sudic, este rău şi pentru ţara noastră.

Adevărul LIVE Mircea Geoană, în dialog cu jurnaliştii Dan Marinescu şi Liviu Iolu

„Este un risc, pe care îl avem cu ceea ce s-a întamplat cu Schengen şi cu  MCV, care continuă de o maniera nepermisă şi dupa 5 ani. Este un risc ca România să rămână într-o zonă periferică şi vulnerabilă a Europei. Trebuie să  încercăm să ne salvăm de marea de veşti proaste“, a spus Mircea Geoană.

Mircea Geoană precizează că trebuie să începem un război împotriva săraciei. Nimeni nu are pretenţie ca România să rezolve în 6 luni toate problemele, dar  identificarea lor este un prim pas pentru a le rezolva. În România este multă sărăcie, care trebuie recunoscută, la fel problemele cu cetaţenii de origine romă, trebuie asumate. 

Mircea Geoană subliniază că există o aversiune din partea ţărilor care plătesc şi care nu privesc cu ochi buni statele mai puţin exigente din sudul Europei, dar că trebuie să fie dusă o luptă cu campania „păcătoasă“ la adresa noastră ca stat. El adaugă şi că nu este prima dată când România a plecat cu un handicap de percepţie şi de reputaţie, acelaşi lucru s-a întâmplat şi în contextul aderării la structurile europene şi euro-atlantice.  Mircea Geoană evidenţiază că România a reuşit să depăşească atunci toate carenţele de imagine, iar în prezent, chiar dacă  este mai greu, se poate realiza o ameliorare a percepţiei ţării noastre în contextul extern .

Mircea Geoană a declarat că România poate rezolva prima faza a intrării în spaţiul Schenegen până la sfârşitul anului, iar peste un an ar putea fi depăşită şi problema MCV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite