Victor Ponta: „Trimiterea scrisorii cerute de Băsescu ar reprezenta o foarte mare greşeală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta nu s-a înţeles cu Traian Băsescu în privinţa conţinutului scrisorii trimise la Bruxelles FOTO: Adevarul
Victor Ponta nu s-a înţeles cu Traian Băsescu în privinţa conţinutului scrisorii trimise la Bruxelles FOTO: Adevarul

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că trimiterea la Bruxelles a unei scrisori semnate de prim-ministru şi de preşedinţii Camerelor, aşa cum a recomandat preşedintele Traian Băsescu, ar reprezenta "o foarte mare greşeală", pentru că ar însemna că Bucureştiul leagă MCV de intrarea în Schengen.

Premierul a mai spus că din sabotaje precum nesemnarea scrisorii propuse de el privind aderarea la Schengen sau precum contestarea bugetului pe 2013 la CC nu pierde USL, ci România, iar principiul "să moară şi capra vecinului" i-a adus pe Traian Băsescu şi PDL în situaţia de a fi urâţi în România.

El a arătat că trimiterea unei scrisori, de către premier şi preşedinţii Camerelor, aşa cum a solicitat şeful statului, Traian Băsescu, ar reprezenta o mare eroare.

"E o foarte mare greşeală. Adică să scriem noi că legăm Schengen de MCV? Ca să citez, preşedintele spunea că e o nedreptate teribilă. Dar preşedintele nu e recunoscut pentru consecvenţă, eu vreau să fiu consecvent. Nu sunt de acord să legăm Schengen, care e în martie şi e o decizie care se ia de miniştrii de Interne, de un raport făcut de Secretariatul generalal al Comisiei Europene. Preşedintele Barroso a spus acelaşi lucru”, a spus Ponta, care a arătat că preşedintele Traian Băsescu împărtăşeşte, în această situaţie, părerea premierului Olandei.

Ponta a mai spus că preşedintele Traian Băsescu are reţineri în a semna scrisoarea recomandată de Palatul Victoria pentru că vrea să dea vina pe Guvern în cazul n care România nu va intra în Schengen.

"Probabil vrea să dea vina pe Guvern dacă nu intrăm în Schengen. Pe mine nu mă interesează cine e de vină, că e de vină preşedintele, sau Guvernul. Pe mine mă interesează să intrăm în Schengen. Principiul cu să moară capra vecinului nu mă caracterizează şi nici nu-l apreciez la alţii", a spus Ponta.

Săptămâna trecută, la Bruxelles, premierul Victor Ponta anunţa că îi va prezenta preşedintelui Traian Băsescu un draft al unei scrisori care va fi transmisă şefilor de stat şi de guvern din UE pentru sprijin la aderarea la Schengen.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în replică, joi, că o simplă solicitare de a intra în Schengen este "superfluu", el arătând că înainte de a cere acest lucru pe toate vocile România trebuie să arate că a înţeles mesajele UE în privinţa statului de drept.

"Eu am mai spus public: o simplă solicitare să intrăm în Schengen este superfluu. Ştiţi foarte bine poziţia mea că Schengen nu trebuie legat de MCV şi, totuşi, dacă România are probleme de credibilitate, le avem legat de MCV", declara preşedintele.

Duminică, preşedintele Traian Băsescu a declarat că fără transmiterea către guvernele ţărilor UE a unei scrisori semnate de premier şi preşedinţii Camerelor privind aspectele negative din raportul MCV, România are şanse aproape zero privind o decizie de aderare la Schengen în Consiliul JAI din martie.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri