O aplicaţie de iPhone şi iPad îţi spune unde e centrul vorbirii în creierul tău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Smartphone-ul îţi poate spune multe despre creierul tău. FOTO Adevărul
Smartphone-ul îţi poate spune multe despre creierul tău. FOTO Adevărul

Există teste specializate pentru determinarea zonei din creier pe care o foloseşti cel mai mult la vorbire, dar există şi o aplicaţie de iPhone care face acelaşi lucru şi este gratuită.

Pentru vorbire, unii oameni îşi folosesc emisfera dreapta, unii pe cea stângă, dar în cazul unei operaţii pe creier este necesar de ştiut pe care anume o foloseşte pacientul pentru a nu-i cauza probleme post-operatorii. Acest lucru se poate afla prin teste speciale sau prin aplicaţia iDichotic pentru iPhone, iPad sau iPod Touch, scrie „CNet“. O versiune a acestei aplicaţii poate fi folosită şi de pacienţii cu schizofrenie pentru a le stimula concentrarea.

„Smartphone-urile pot fi folosite drept unealtă în testarea psihologică, iar acest lucru deschide o lume de oportunităţi în acest domeniu“, a declarat psihologul norvegian Josef Bless. El este cel care a venit cu ideea de a testa capacităţile creierului printr-o aplicaţie. Inspiraţia i-a venit în timp ce asculta muzică pe telefonul său. 

Aplicaţia iDichotic a fost lansată în 2011 şi a ultima actualizare a venit în septembrie 2012. Anul trecut, cercetătorul Bless şi colegii săi de la Universitatea din Bergen şi de la Bergen fMRI Group au decis să analizeze primele 167 de rezultate primite de la voluntari. Acestea au fost comparate cu alte 76 primite de la laboratoare din Norvegia şi Australia. 

„Rezultatele furnizate de aplicaţie au fost la fel de bune ca cele obţinute în laborator. Aplicaţia ne permite să adunăm un volum mare de date mai uşor şi fără costuri atât de ridicate. Cred că vom vedea tot mai multe teste psihologice realizate prin smartphone-uri“, a spus Bless.

Prin iDichotic, utilizatorii au de trecut testul în aproximativ 10 minute. Trec printr-un chestionar care cuprinde întrebări de vârstă, sex, limbă, etc., apoi ascultă diverse sunete pe parcursul a trei minute şi apasă pe cele pe care consideră că le-au auzit. Urmează un test de 5 minute pe parcursul căruia trebuie să se concentreze pe sunetele auzite în urechea stângă, apoi în cea dreaptă. Rezultatele pot fi trimise spre analiză, anonim, cercetătorilor.

Aplicaţia este disponibilă în App Store.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite