Ultima explicaţie pentru plecarea lui George Scutaru de la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis l-a eliberat din funcţia de copnsilier prezidenţial pe George Scutaru FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis l-a eliberat din funcţia de copnsilier prezidenţial pe George Scutaru FOTO Mediafax

Numele lui George Scutaru, primul consilier prezidenţial eliberat din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, ar apărea în două dosare aflate pe rol la DNA.

Potrivit stiripesurse.ro, George Scutaru este implicat în două dosare penale şi de aceea a fost demis de preşedintele Klaus Iohannis.

În primul dosar, George Scutaru ar fi fost turnat de preşedintele CJ Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent arestat, care le-a recunoscut procurorilor că o parte din cei 250.000 de euro, destinaţi mitei pentru fostul ministru de Interne, Cristian David, au ajuns şi la Buzău, liderul PNL Buzău fiind în acea perioadă chiar George Scutaru.

Al doilea dosar în care apare numele lui George Scutaru este "Dosarul ASF", în care Dan Radu Ruşanu este acuzat de către procurorii anticorupţie că a promovat, alături de Daniel Chiţoiu, o ordonanţă de urgenţă prin care doreau să schimbe criteriile de numire a membrilor Consiliului ASF astfel încât să-l elimine pe vicepreşedintele ASF, Daniel Tudor, din acest organism.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a eliberat vineri pe George Scutaru din funcţia de consilier prezidenţial pe  probleme de securitate naţională. Decizia subită luată de Iohannis nu a fost motivată în niciun fel, o explicaţie laconică venind doar din partea purtătorului de cuvânt al preşedintelui. „A demisionat din motive personale“, a spus Tatiana Niculescu Bran pentru siteul psnews.ro.

Opţiunea lui Iohannis de a renunţa la primul consilier prezidenţial după numai două luni este cu atât mai surprinzătoare cu cât George Scutaru era privit ca unul din oamenii de maximă încredere ai preşedintelui. Scutaru i-a fost alături lui Ioahnnis în timpul campaniei electorale, Scutaru a fost primul consilier prezidenţial numit de Iohannis, Scutaru l-a însoţit pe şeful statului în toate vizitele prezidenţiale în afara ţării. În plus, George Scutaru se ocupa de strategia naţională de apărare, un obiectiv politic anunţat chiar de preşedintele Iohannis. Ba chiar numele lui Scutaru a fost vehiculat pentru şefia SIE, un post rămas vacant după demisia lui Teodor Meleşcanu. Şi atunci cum s-a rupt o legătură ce părea indestructibilă?

În lipsa unei explicaţii pertinente oferite de Cotroceni, în spaţiul public au apărut tot felul de speculaţii. S-a vorbit despre trecutul moscovit al lui George Scutaru, despre vizita şefului FBI la Bucureşti, dar şi despre implicarea lui Scutaru, direct sau indirect, în afaceri necurate. Surse politice au confirmat în parte doar ultima varianta: „Pe George Scutaru l-a prins trecutul din urmă. Nu vorbesc despre trecutul îndepărtat, de studiile la Moscova, ci despre anumite întâmplări destul de recente“.

Plecarea lui Scutaru de la Cotroceni a fost la fel de surprinzătoare şi pentru foştii săi colegi din PNL. „Am vorbit cu Alina Gorghiu, dar şi cu alţi colegi din conducerea PNL, şi toţi au ridicat din umeri. Eu nu cred că trecutul îl poate afecta atât de mult pe Scutaru, pentru că se cunosc cam toate lucrurile despre el. E drept, sunt destule lucruri controversate. Eu ştiu cum lucrează Iohannis şi n-aş exclude că decizia i-a aparţinut strict preşedintelui. Iohannis nu este omul care să-ţi dea prea multe şanse. Dacă ai greşit de două ori, se desparte de tine imediat“, a spus unul din liderii PNL.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite