Misterele plecării lui George Scutaru de la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Scutaru şi Klaus Iohannis FOTO Mediafax
George Scutaru şi Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Plecarea intempestivă a lui George Scutaru din funcţia de consilier prezidenţial pentru securitate naţională a născut un val imens de presupuneri, doar câteva informaţii confirmate şi un gol care trebuie repede umplut.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a eliberat vineri pe George Scutaru din funcţia de consilier prezidenţial pe  probleme de securitate naţională. Decizia subită luată de Iohannis nu a fost motivată în niciun fel, o explicaţie laconică venind doar din partea purtătorului de cuvânt al preşedintelui. „A demisionat din motive personale“, a spus Tatiana Niculescu Bran pentru siteul psnews.ro.

Opţiunea lui Iohannis de a renunţa la primul consilier prezidenţial după numai două luni este cu atât mai surprinzătoare cu cât George Scutaru era privit ca unul din oamenii de maximă încredere ai preşedintelui. Scutaru i-a fost alături lui Ioahnnis în timpul campaniei electorale, Scutaru a fost primul consilier prezidenţial numit de Iohannis, Scutaru l-a însoţit pe şeful statului în toate vizitele prezidenţiale în afara ţării. În plus, George Scutaru se ocupa de strategia naţională de apărare, un obiectiv politic anunţat chiar de preşedintele Iohannis. Ba chiar numele lui Scutaru a fost vehiculat pentru şefia SIE, un post rămas vacant după demisia lui Teodor Meleşcanu. Şi atunci cum s-a rupt o legătură ce părea indestructibilă?

În lipsa unei explicaţii pertinente oferite de Cotroceni, în spaţiul public au apărut tot felul de speculaţii. S-a vorbit despre trecutul moscovit al lui George Scutaru, despre vizita şefului FBI la Bucureşti, dar şi despre implicarea lui Scutaru, direct sau indirect, în afaceri necurate. Surse politice au confirmat în parte doar ultima varianta: „Pe George Scutaru l-a prins trecutul din urmă. Nu vorbesc despre trecutul îndepărtat, de studiile la Moscova, ci despre anumite întâmplări destul de recente“.

Plecarea lui Scutaru de la Cotroceni a fost la fel de surprinzătoare şi pentru foştii săi colegi din PNL. „Am vorbit cu Alina Gorghiu, dar şi cu alţi colegi din conducerea PNL, şi toţi au ridicat din umeri. Eu nu cred că trecutul îl poate afecta atât de mult pe Scutaru, pentru că se cunosc cam toate lucrurile despre el. E drept, sunt destule lucruri controversate. Eu ştiu cum lucrează Iohannis şi n-aş exclude că decizia i-a aparţinut strict preşedintelui. Iohannis nu este omul care să-ţi dea prea multe şanse. Dacă ai greşit de două ori, se desparte de tine imediat“, a spus unul din liderii PNL. 

Amintiri din 2006

Fostul membru al CNA, Narcisa Iorga, a amintit, pe blogul personal, un episod din vara anului 2006, când George Scutaru a fost unul din liderii liberali, alături de Călin Popescu Tăriceanu şi Teodor Atanasiu, care au cerut abrupt retragerea trupelor româneşti din Irak, o idee care a surpins neplăcut SUA, partenerul strategic al României. George Scutaru cerea atunci un referendum pentru a se decide soarta militarilor români din teatrele străine de operaţiuni. „Strângerea semnăturilor are rolul de a-i demonstra preşedintelui Băsescu că e o problemă care preocupă societatea. Eu sunt convins că domnul Traian Băsescu, care de atâtea ori vorbea de întoarcerea la popor, în momentul în care va vedea că această propunere are în spate şi câteva sute de mii sau poate două-trei milioane de semnături, poate nu va mai fi atat de reticent“, declara George Scutaru în iulie 2006. „A rămas mult timp un susţinător al ideii de retragere a trupelor româneşti în Irak. Acest lucru nu poate fi uitat la Washington, mai ales când persoana vrea să ocupe un post de conducere în serviciul de informaţii externe“, a comentat Narcisa Iorga pe blog.

Înlocuit de un militar

În locul lui George Scutaru a fost numit, în aceeaşi zi, generalul Ion Oprişor, secretarul CSAT. Doi foşti consilieri prezidenţiali au declarat pentru „Adevărul“ că mişcarea lui Iohannis de a-l înlocui pe Scutaru cu Oprişor este greu explicabilă.

„George Scutaru a ocupat  o funcţie extrem de importantă în arhitrectura Administraţiei Prezidenţiale. Consilierul pe probleme de apărare naţională este singurul care participă, prin lege, la şedinţele CSAT. Dacă vă uitaţi la modul în care se aşează membrii CSAT, veţi vedea că preşedintele stă în mijloc, premierul în dreapta sa, iar consilierul pe apărare în stânga. Practic, sunt primii oameni de lângă preşedinte. Şi de aceea este recomandat, este o cutumă, ca acest consilier să fie civil, nu militar, aşa cum este Ioan Oprişor“, au arătat sursele citate. Klaus Iohannis va trebui să numească rapid un alt secretar al CSAT, care, tot ca o cutumă, trebuie să aibă grad militar.

Cine este George Scutaru

George Scutaru a fost corespondet al Pro TV la Moscova din 1995 şi până în 1998, când a devenit consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu. În 2001, Scutaru devine liberal, în urma topirii ApR în PNL, şi obţine în 2002 funcţia de preşedinte al PNL Buzău. Scutaru a deţinut trei mandate consecutive de deputat şi s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. În 2011, Scutaru a participat la trei cursuri şi programe de securitate şi securitate cibernetică în Germania şi SUA.

Ion Oprişor, lăsat de Băsescu la Cotroceni

În 2005, Ion Oprişor a fost numit de către Traian Băsescu consilier în cadrul secretariatului Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT). Oprişor a fost adjunctul lui Viorel Bârloiu, secretarul general al CSAT în mandatul lui Ion Iliescu. Bârloiu a demisionat în 2005, după ce a fost acuzat că a trimis la Guvern proiectele de lege privind securitatea naţională, care nu fuseseră avizate de către CSAT. Oprişor a fost trecut în rezervă la data de 1 aprilie 2008, dar a fost rechemat în structurile militare active la data de 1 februarie 2009, fiind avansat la gradul de general cu 4 stele.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite