Șeful PSD: S-au făcut greșeli în ceea ce privește aderarea României la Schengen

0
Publicat:

Marcel Ciolacu susține că s-au făcut greșeli în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen, susținând că abordarea autorităților române în timpul negocierilor „nu a fost cea corectă”.

Marcel Ciolacu, președinte Camerei Deputaților FOTO: Facebook
Marcel Ciolacu, președinte Camerei Deputaților FOTO: Facebook

Să nu credeţi cumva că românii nu ştiu adevărul şi românii nu ştiu exact ce s-a întâmplat şi cine este de vină. S-au făcut greşeli în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Tot ce am construit şi abordarea pe care am avut-o în timpul negocierilor nu a fost cea corectă. Cum adera România la spaţiul Schengen când noi am intrat în şedinţa Consiliului JAI la pachet cu Bulgaria? (...) Ce şanse ar fi avut România ca în Consiliul JAI să treacă prin vot? Să spunem că Austria ar fi votat. Olanda oricum anunţase public că votează împotriva Bulgariei (...). Pe urmă a anunţat şi Austria. (...) Dacă ar fi rămas numai Olanda, oricum România nu ar fi intrat în Schengen", a declarat Ciolacu la postul tv Prima News, potrivit Agerpres.

Liderul PSD a afirmat că nu s-a așteptat ca un „stat prieten” cum este Austria să voteze împotriva aderării României la spațiul Schengen. Cu toate acestea, Marcel Ciolacu susține că „este foarte posibil” ca România să intre în spațiul de liberă circulație sub președinția Suediei.

"Nu am crezut vreodată că un stat prieten cum este Austria şi un stat membru al Uniunii Europene va vota împotriva României, împotriva deciziei Comisiei Europene. (...) Nu poate să fie cineva responsabil de deciziile Austriei. (...) Strategia pe care ne-am făcut-o pentru aderarea la Spaţiul Schengen nu a fost o strategie care ne-a adus rezultatele pe care le aşteptam. Sperăm că în viitor... poate se reuşeşte o negociere cu Suedia şi Austria până atunci, dar, din câte ştiu, mai sunt alegeri în Austria şi în aprilie. Este un timp foarte scurt, dar este foarte posibil să avem această decizie şi sub preşedinţia Suediei. (...) Nu poţi să întorci spatele Comisiei Europene şi deciziei Comisiei, a Parlamentului European... întorci spatele dintr-un interes pur electoral intern al tău. Atunci nu mai ai ce căuta în Europa, dacă nu respecţi toţi partenerii", a declarat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Respingerea aderării la Schengen, atacată la CJUE

Europarlamentarul Eugen Tomac a înaintat instanței europene o sesizare prin care cere anularea votului împotriva aderării României din Consiliul JAI și recunoașterea dreptului țării de a intra în Schengen. 

„Acțiunea pe care am demarat-o la Curtea de Justiție a Uniunii Europene este o acțiune în anulare, care își are temeiul în art. 263 din TFUE”, a explicat deputatul european, arătând că acțiunea în anulare are cele mai mari șanse să fie admisibilă.

Eurodeputatul PMP a mai explicat totodată că a cerut „Curții să constate nelegalitatea deciziei implicite în urma votului de pe 8 decembrie, prin care Consiliul decide împotriva aplicării integrale a dispozițiilor acquis-ului Schengen în România”, deși decizia nu a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE, cum a fost cazul deciziei de primire a Croației, „însă reprezintă în continuare un act atacabil potrivit art. 253 TFUE”

 Potrivit șefului PMP, drept urmare, membrii Consiliului JAI vor fi obligați să acorde un vot bazat pe cerințele tehnice de aderare la spațiul de liberă circulație, și nu va mai putea fi dat „un vot politic”, dacă Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene va constata că decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen este una nelegală, fiind admisă acțiunea depusă. 

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite