Țările NATO din Europa Centrală și de Est susțin aderarea Ucrainei, cerând statelor membre să crească ajutorul militar

0
0

Statele NATO din Europa Centrală și de Est au transmis că susțin aderarea Ucrainei și Georgiei la alianță și că nu recunosc referendumurile prin care Rusia a anexat teritoriile Ucrainei.

Nouă state membre NATO au semnaat un mesaj de susținere a aderării Ucrainei FOTO Presidency.ro
Nouă state membre NATO au semnaat un mesaj de susținere a aderării Ucrainei FOTO Presidency.ro

Liderii țărilor NATO din Europa Centrală și de Est au reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Noi, președinții Europei Centrale și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă”, au transmis liderii semnatari ai unui mesaj comun pentru susținerea deciziei NATO privind aderarea Ucrainei și a Georgiei. 

Șefii statelor membre NATO au mai subliniat că nu vor recunoaște „niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean”.

„Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei”, au mai transmis semnatarii mesajului. 

Liderii celor nouă state i-au cerut Rusiei să se retragă „imediat” din toate teritoriile ocupate. 

„Încurajăm toți Aliații să-și crească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției”, au mai transmis cei nouă lideri de stat. 

Mesajul, semnat de România și alte opt state aliate 

Potrivit Administrației Prezidențiale, semnatarii mesajului sunt: 

Klaus Iohannis, Președintele României

Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe

Alar Karis, președintele Republicii Estonia

Egils Levits, președintele Republicii Letonia

Gitanas Nausėda, președintele Republicii Lituania

Stevo Pendarovski, președintele Republicii Macedonia de Nord

Milo Đukanović, președintele Republicii Muntenegru

Andrzej Duda, președintele Republicii Polone

Zuzana Čaputová, președintele Republicii Slovace

Regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, anexate de Rusia 

Într-un discurs suținut vineri în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, Vladimir Putin susține că regiunile ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ale Rusiei „pentru totdeauna” după așa-zisele referendumuri orchestrate de Moscova sub amenințarea armelor.

După încheierea discursului, președintele Rusiei a semnat documente prin care oficializează anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Așa-zisele documente au fost semnate separat cu șefii instalați de Moscova în cele patru regiuni, și anume Denis Pușilin din partea Donețkului, Leonid Pasecinik din partea Luganskului, Evgheni Balițki din partea Zaporojie și Vladimir Saldo din partea Hersonului.

Ceremonia de la Kremlin s-a încheiat cu intonarea imnului Federației Rusiei și cu strigătul „Rusia” scandat de participanții la eveniment și de însuși Vladimir Putin.

Reacția statelor membre NATO și UE

Ulterior, șeful statului român, Klaus Iohannis, a anunțat adoptarea unei declarații comune a Consiliului European, care respinge și condamnă anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. 

Președintele american Joe Biden a declarat, vineri, că Statele Unite și aliații lor nu se vor lăsa „intimidați” de președintele Rusiei, Vladimir Putin, asigurând că NATO va proteja „fiecare centimetru” din teritoriul său.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, au condamnat încercarea regimului de la Kremlin de anexare ilegală a unor regiuni din Ucraina.

„Donețk, Lugansk, Zaporoje, Herson și Crimeea sunt Ucraina. Sprijinul Republicii Moldova cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”, a transmis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.  

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite