Maia Sandu, după anunțul lui Putin: Donețk, Lugansk, Zaporoje, Herson și Crimeea sunt Ucraina

0
0

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, condamnă condamnă încercarea regimului de la Kremlin de anexare ilegală a unor regiuni din Ucraina.

Republica Moldova nu recunoaște anexarea rusă ilegală a unor teritorii ucrainene Foto:Profimedia
Republica Moldova nu recunoaște anexarea rusă ilegală a unor teritorii ucrainene Foto:Profimedia

,, Condamn și resping cu fermitate încercarea Rusiei de a anexa ilegal regiunile ocupate din Ucraina în urma voturilor false, care au fost organizare sub amenințarea armei. Donețk, Lugansk, Zaporoje, Herson și Crimeea sunt Ucraina. Sprijinul Republicii Moldova cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei rămâne neclintit”, a transmis președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Într-o postare pe pagina sa de pe rețelele sociale, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a anunțat că nu este de acord cu ultimele decizii de la Kremlin, cu privire la anexarea regiunilor ucrainene, și le-a calificat ilegale.

,,Condamn cu fermitate anexarea unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei. Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene. Țara noastră reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, a notat șeful diplomației de la Chișinău.

Anterior, Republica Moldova a condamnat ferm așa-numitele referendumuri în Ucraina, organizate de Federația Rusă în regiunile ocupate din Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk

În opinia autorităților din țara vecină, aceste referendumuri au fost desfășurate ilegal și reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor fundamentale ale dreptului internațional.

Putin revendică mai multe regiune din Ucraina

Într-un discurs suținut vineri în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, Vladimir Putin susține că regiunile ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ale Rusiei „pentru totdeauna” după așa-zisele referendumuri orchestrate de Moscova sub amenințarea armelor.

La fel ca la precedentele sale discursuri pe tema Ucraina, Putin recurge la „pseudo-istorie”, acuzații la adresa Occidentului și cuvinte înflăcărate despre relevanța Rusiei pentru a-și promova agenda politică.

Discursul lui Putin a început cu evocarea pseudo-referendumurilor organizate de Moscova în cele patru regiuni ucrainene ocupate parțial de forțele armate ruse.

Potrivit liderului de la Kremlin, oamenii din cele patru regiuni au decis să facă parte din Rusia, în conformitate cu „dreptul lor natural”, „bazat pe realitatea istorică”.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite