Iohannis: Consiliul European respinge şi condamnă anexarea ilegală a regiunilor ucrainene de către Rusia

0
0

Președintele a anunțat adoptarea unei declarații comune a Consiliului European, care respinge și condamnă anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. 

Consiliul European respinge anexarea regiunilor ucrainene de către Federația Rusă FOTO Arhivă
Consiliul European respinge anexarea regiunilor ucrainene de către Federația Rusă FOTO Arhivă

Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o Declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson”, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.

Șeful statului a explicat că „Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei”.

Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a mai transmis președintele. 

Putin, discurs despre noile anexări

Într-un discurs suținut vineri, în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, Vladimir Putin susține că regiunile ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ale Rusiei pentru totdeauna după așa-zisele referendumuri orchestrate de Moscova sub amenințarea armelor.

  Potrivit liderului de la Kremlin, oamenii din cele patru regiuni au decis să facă parte din Rusia, în conformitate cu „dreptul lor natural”, „bazat pe realitatea istorică”.  

„Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar legile Rusiei se vor aplica aici, pentru că aceasta este dorința a milioane de cetățeni”, a spus Putin.

Președintele rus a mai susținut că locuitorii celor patru regiuni au fost supuși „terorii” și „amenințați de genocid”, dar de-acum încolo vor fi „protejați” de Rusia „cu toate mijloacele”.

Atacuri la adresa Occidentului și teoria unui „război hibrid” asupra Rusiei

Președintele rus a reluat și teoria precum că Rusia este o victimă a Occidentului. El a vorbit chiar despre un „război hibrid” dus împotriva țării sale.

„Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente”, spune el.

Președintele Rusiei a susținut și atacuri la adresa Occidentului modelate în așa fel încât să atragă oameni care cred deja în teoriile Kremlinului despre neocolonialism.

„Vor să ne facă o colonie, vor să ne jefuiască, încearcă să ne oprească dezvoltarea, cultura. Vom proteja țara noastră”, a insistat președintele rus.

Vladimir Putin a mai susținut că Rusia este o „țară civilizată” și nu va „trăi după regulile pe care ei ni le fac”, acuzând, totodată, din nou, Occidentul de „rusofobie”, dar și cu privire la atacurile asupra gazoductelor Nord Stream. 

Nu în ultimul rând, liderul de la Kremlin a încercat din nou să atragă China și Iranul de partea sa, motivând că cele două țări nu vor să aibă suveranitatea subminată.

Regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, anexate de Rusia 

După încheierea discursului, președintele Rusiei a semnat documente prin care oficializează anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Așa-zisele documente au fost semnate separat cu șefii instalați de Moscova în cele patru regiuni, și anume Denis Pușilin din partea Donețkului, Leonid Pasecinik din partea Luganskului, Evgheni Balițki din partea Zaporojie și Vladimir Saldo din partea Hersonului.

Ceremonia de la Kremlin s-a încheiat cu intonarea imnului Federației Rusiei și cu strigătul „Rusia” scandat de participanții la eveniment și de însuși Vladimir Putin.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite