Putin, discurs despre noile anexări: Sunt teritorii ale Rusiei „pentru totdeauna”. Atacuri la adresa Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un discurs suținut vineri în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului, Vladimir Putin susține că regiunile ucrainene Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie sunt ale Rusiei „pentru totdeauna” după așa-zisele referendumuri orchestrate de Moscova sub amenințarea armelor.

Vladimir Putin și cei patru lideri pro-ruși ai regiunilor anexate salută publicul cu mâinile sus
Vladimir Putin, alături de cei patru lideri pro-ruși ai regiunilor anexate FOTO AFP

La fel ca la precedentele sale discursuri pe tema Ucraina, Putin recurge la „pseudo-istorie”, acuzații la adresa Occidentului și cuvinte înflăcărate despre relevanța Rusiei pentru a-și promova agenda politică.

Discursul lui Putin a început cu evocarea pseudo-referendumurilor organizate de Moscova în cele patru regiuni ucrainene ocupate parțial de forțele armate ruse.

Potrivit liderului de la Kremlin, oamenii din cele patru regiuni au decis să facă parte din Rusia, în conformitate cu „dreptul lor natural”, „bazat pe realitatea istorică”.

El a mai susținut că rușii și ucrainenii „nu au rădăcini atât de diferite” și a menționat o serie de personalități locale, după care a cerut „un moment de reculegere pentru eroii Rusiei mărețe”.

„Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, iar legile Rusiei se vor aplica aici, pentru că aceasta este dorința a milioane de cetățeni”, a spus Putin.

El a mai susținut că locuitorii celor patru regiuni au fost supuși „terorii” și „amenințați de genocid”, dar de-acum încolo vor fi „protejați” de Rusia „cu toate mijloacele”. Președintele rus face aceste declarații în timp ce 26 de civili ucraineni tocmai au fost uciși în urma unor atacuri cu rachete rusești în regiunile ucrainene Mîkolaiv și Zaporojie.

În pofida crimelor comise de soldații ruși în Ucraina, Putin le-a mulțumit acestora pentru acțiunilor lor și a cerut Kievului înceteze ostilitățile și să se așeze la masa negocierilor. Putin a mai făcut declarații în acest sens, deși mereu a evitat să negocieze cu adevărat.

Potrivit lui Putin, Rusia nu urmăreşte restabilirea Uniunii Sovietice. „URSS a dispărut, trecutul nu mai poate fi adus înapoi. Şi Rusia nu are nevoie de asta în ziua de azi, nu aspirăm la acest lucru”, a spus el, cu toate că acțiunile sale îi contrazic cuvintele.

Putin inventează termenul de „război hibrid” împotriva Rusiei

Deși Rusia este cea care a atacat Ucraina, Putin a reluat teoria precum că Rusia este o victimă a Occidentului. El a vorbit chiar despre un „război hibrid” dus împotriva țării sale.

„Vestul este gata de orice pentru a-și lua partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac ceea ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de culturile independente”, spune el.

Președintele rus a acuzat Occidentul că doreşte să facă din țara sa o „colonie” - o temă promovată intens de Kremlin pentru a dezbina Europa și pentru a-și atrage simpatizanți atât pe plan intern, cât și pe plan extern. „Occidentul este gata de orice pentru a prezerva sistemul neocolonial care îi permite să paraziteze şi, în realitate, să jefuiască lumea întreagă. Ei vor să ne vadă ca pe o colonie”, a declarat Putin, prevestind apoi „colapsul hegemoniei occidentale”.

„Vor să ne facă o colonie, vor să ne jefuiască, încearcă să ne oprească dezvoltarea, cultura. Vom proteja țara noastră”, a insistat el.

Potrivit lui Putin, Rusia este o „țară civilizată” și nu va „trăi după regulile pe care ei ni le fac”.

Cuvinte grele la adresa liderilor occidentali

Putin a mai acuzat Occidentul de „rusofobie”. „Rusofobia este un tip de rasism care crește acum peste tot în lume. Am fost tratați ca o colonie și nu vom uita niciodată asta”, a declarat el.

Putin i-a numit pe liderii occidentali drept „oameni mincinoși” și „răi”, niște „șerpi”.

Liderul de la Kremlin, singurul agresor din Ucraina, așa cum a fost și în Georgia, susține că liderii din Vest au generat crize și nu vor să le pună capăt.

El a dat vina, de exemplu, pe „puterile anglo-saxone” în cazul fisurilor constatate în cursul acestei săptămâni la gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică. „Sancţiunile (împotriva Rusiei, n. red.) nu sunt suficiente pentru anglo-saxoni, au trecut la un sabotaj incredibil. Organizând exploziile asupra gazoductelor internaţionale, ei au început de fapt să distrugă infrastructura energetică europeană”, a acuzat Putin.

O investigație este în curs asupra fisurilor de la gazoductele Nord Stream 1 și 2, în timp ce experți internaționali văd indicii ale unei acțiuni din partea Moscovei.

Liderul de la Kremlin a încercat din nou să atragă China și Iranul de partea sa, motivând că cele două țări nu vor să aibă suveranitatea subminată.

După încheierea discursului, Putin a semnat documente prin care oficializează anexarea regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Așa-zisele documente au fost semnate separat cu șefii instalați de Moscova în cele patru regiuni, și anume Denis Pușilin din partea Donețkului, Leonid Pasecinik din partea Luganskului, Evgheni Balițki din partea Zaporojie și Vladimir Saldo din partea Hersonului. Ceremonia de la Kremlin s-a încheiat cu intonarea imnului Federației Rusiei și cu strigătul „Rusia” scandat de participanții la eveniment și de însuși Vladimir Putin.

O scenă cu ecrane video imense și cu panouri cu mesajele „Donețk, Luhansk, Zaporojie, Herson - Rusia!” a fost montată în Piața Roșie din Moscova, unde un concert grandios este progamat pentru aaceastă după-amiază pentru a marca noile anexări.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite