Suedia reconfirmă sprijinul pentru aderarea României la Schengen. Aurescu, discuții cu omologul suedez

0
Publicat:

Ministrul suedez al Afacerilor Externe a reconfirmat, într-o conversație telefonică cu Bogdan Aurescu, sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen pe durata președinției suedeze. Potrivit oficialului, Suedia se va implica activ în realizarea acestui obiectiv.

Subiectul Schengen a fost abordat cu prioritate de ministrul Aurescu FOTO: Mediafax
Subiectul Schengen a fost abordat cu prioritate de ministrul Aurescu FOTO: Mediafax

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 11 ianuarie 2023, o convorbire telefonică cu ministrul suedez al afacerilor externe, Tobias Billström, în calitatea sa de reprezentant al Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2023”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Oficialul suedez susține că țara sa se va implica activ în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen prin identificarea de soluții concrete. 

„Ministrul suedez de externe a reconfirmat ministrului Bogdan Aurescu sprijinul Suediei pentru aderarea României la spațiul Schengen și a subliniat că Președinția suedeză este decisă să se implice activ și să depună toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv prin identificarea de soluții concrete, în baza unui dialog constructiv cu toate părțile implicate, precum și să sprijine eforturile României în direcția finalizării aderării. Ministrul suedez de externe a exprimat, totodată, speranța în înregistrarea de progrese în acest dosar și în identificarea unei soluții pozitive, subliniind legitimitatea demersurilor și așteptărilor României”, indică sursa citată.

Bogdan Aurescu a salutat atenția președinției suedeze în ceea ce privește „sprijinul multidimensional pentru Ucraina și Republica Moldova”, dar și pentru problema migrației, a schimbărilor climatice și a consolidării rezilienței UE.

”Cei doi demnitari au mai avut un schimb de opinii cu privire la evoluțiile în procesul de aderare a Suediei la NATO, context în care ministrul suedez de externe a mulțumit omologului român pentru demersurile întreprinse în sprijinirea acestui obiectiv în dialogul cu partenerii NATO în vederea finalizării procesului de ratificare a Protocolului de aderare. Cei doi miniștri au agreat menținerea unei coordonări strânse pe aspectele discutate, în mod prioritar pe tema aderării României la spațiul Schengen”, se arată în comunicatul MAE.

Discuția dintre cei doi a avut loc în contextul în care Suedia a preluat președinția Consiliului Uniunii Europene, ocazie cu care Bogdan Aurescu „a asigurat de sprijinul României pentru gestionarea de către aceasta a unei agende europene complexe”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite