Drum cu hopuri pentru România în aderarea la Schengen. Cum arată noile calcule | ANALIZĂ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unui acord unanim între statele UE, Suedia nu va iniția un nou vot pentru extinderea Schengen, motiv pentru care liderii români spun că subiectul nu trebuie grăbit, dar sunt șanse mari pentru o aderare în 2023.

Europarlamentarii sunt încrezători în șansele de aderare la Schengen FOTO Shutterstock
Europarlamentarii sunt încrezători în șansele de aderare la Schengen FOTO Shutterstock

Reprezentantul Suediei a declarat că nu va exista un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen în Consiliu UE, aflat sub președinție suedeză în următoarele șase luni, fără un acord cu țările care s-au opus anul trecut.  

„Am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Nu pot spune acum când va fi repusă problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu are niciun rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile implicate”, a transmis explicat reprezentantul permanent al Suediei, Lars Danielsson, potrivit Novinite

Aderarea „trebuie să fie anul acesta” 

Europarlamentarul PNL, Daniel Buda a explicat pentru „Adevărul” că sunt șanse ca rezolvarea pentru problema migrației, expusă în principal de Austria, în privința opoziției pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, să se găsească anul acesta. 

Întrebat care sunt șansele ca statele membre să ajungă la un acord anul acesta și să găsească aceste soluții, inclusiv cu Austria și Olanda, așa cum cere Suedia pentru a iniția un nou vot în în Consilul JAI, liberalul a răspuns că „trebuie să fie anul acesta”. 

„Sunt șanse (...) nu sunt elemente care să necesite foarte mult timp, sunt chestiuni care se pot întâmpla și eu cred că se vor întâmpla anul acesta. Comisia Europeană își va reevalua politica de azil sub acest aspect”, a explicat europarlamentarul. 

De altfel, europarlamentarul a explicat că grupul PPE dezbate mâine, 11 ianuarie, un document de lucru pentru a se veni cu un raspuns din partea Comisiei Europene privind chestiunea gestionării fluxurilor de migranți. 

E important ca acest lucru, accederea României la spațiul Schengen să se întâmple anul acesta, în caz contrar, premisele și perspectiva de a intra se îndepărtează dat fiind faptul că se intră în campanie electorală”, a mai explicat Daniel Buda, amintind de alegerile care vor avea lor în 2024. 

Totodată, reprezentantul liberalilor a explicat că nici România nu este interesată să readucă subiectul aderării pe agendă, atâta timp cât nu există încă un acord cu statele care s-au împotrivit anul trecut. 

De asemenea, potrivit europarlamentarului, în privința migraților, „Comisia Europeană trebuie să fie cea care să inițieze schimbarea unor mecanisme (...)  astfel încât să putem vorbi de elemente de noutate la nivelul Uniunii Europene”. Daniel Buda a explicat totodată că principala problemă legată de migranți este faptul că în lipsa înregistrării nu pot fi accesate fonduri europene pentru gestionare.    

Suedia, nu prea favorabilă extinderii

Nefiind cuantificați, nu pot să beneficieze de niciun fel de resurse financiare din partea Uniunii Europene. Comisia trebuie să vină cu prevederi foarte clare ca acel stat membru care indentifică pe teritoriul său migranți să aibă posibilitatea să primească resurse financiare pentru a gestiona situația acestora”, a mai explicat eurodeputatul. 

„Sunt șanse ca doleanțele Austriei să fie îndeplinite”, Victor Negrescu, europarlamentar PSD.  

„Este evident că președinția Suediei la Consiliul UE nu are ca prioritate extinderea spațiului  Schengen și că înainte să avem un nou vot trebuie să existe unanimitate privind susținerrea României. În prezent nu avem. Sperăm ca de îndată ce vor trece alegerile locale din Austria și Comisia Europeană va veni cu noi măsuri pe zona de combatere a migrației ilegale, să avem o schimbare de poziționare din partea Austriei”, a explicat Victor Negrescu pentru Adevărul. 

Tema, ținută în atenție

Totodată, europarlamentarul social-democrat a explicat că subiectul extinderii spațiului Schengen trebuie „să rămână sus pe agenda europeană și în atenția liderilor europeni”.

Subiectul să fie sus pe agendă, cu o nouă agendă europeană pe această tematică, cu noi soluții și măsuri concrete și dacă vor da roade, sunt șanse ca doleanțele Austriei, exprimate la finalul anului trecut, să fie îndeplinite (...) există perspective de aderare. În același timp toate elementele sunt condiționate de o repoziționare a Austriei, dar și de o repoziționare a Olandei vizavi de Bulgaria”, a mai explicat Negrescu, arătând că și dacă ne dorim un vot în timpul președinției spaniole a Consiliului European, va conta ce se întâmplă la începutul anului. 

Potrivit eurodeputatului, „avem șanse dacă la începutul anului responsabilii de acest subiect vor veni cu o altă abordare, mai profesionistă, mai coerentă, și vor reuși să prezinte împrună cu Comisia Europeană soluții la solicitările Austriei cu privire la subiectul migrației”.

Analist: „Cel mai prost moment pentru aderarea la Schengen”

Și analistul politic Valeriu Turcan a explicat pentru „Adevărul” că „este cel mai prost moment pentru aderarea la Schengen și așteptările trebuie gestionate cu mare atenție. Pentru că nu există vreun entuziasm legat de lărgirea Schengen, nu doar în Olanda sau în Austria, ci pe nicăieri în Uniunea Europeană”.

Pe de altă parte, chiar dacă perspectiva Suediei nu este una definitivă, să nu credem că doar în sarcina diplomației ar trebui să între responsabilitatea rezolvării. Nu mai este doar o chestiune de protecție a frontierelor. România mai are multe de făcut în combaterea traficului de persoane, iar justiția trece printr-o situație fără precedent, în care diverse găști cu conexiuni politice își dispută supremația în sistem. Ne facem iluzii dacă suntem de părere că astfel de teme nu sunt importante în discuția despre Schengen sau că nu sunt observabile”, a mai explicat Turcan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite