Stoltenberg: NATO e pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat

0
Publicat:

Secretarul general al NATO a declarat, într-o intervenție la Aspen- GMF Bucharest Forum, că Alianța Nord-Atlantică este vigilentă și pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat.

Secretarul Generala al NATO se află în aceste zile la București FOTO Inquam Photos
Secretarul Generala al NATO se află în aceste zile la București FOTO Inquam Photos

"Miniştrii Afacerilor Externe din ţările NATO se reunesc în Bucureşti, în timp ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei are loc la graniţa cu România şi subminează ordinea internaţională bazată pe reguli. Este un moment critic pentru securitatea noastră şi transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilentă şi este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat", a afirmat Stoltenberg, potrivit Agerpres.

Șeful NATO a vorbit despre creșterea prezenței militare după izbucnirea războiului din Ucraina și despre dublarea grupurilor de luptă aliate de la două la patru, unul dintre acesta fiind prezent în România. 

"NATO şi aliaţii nu fac parte din conflictul din Ucraina, dar punem la dispoziţie, într-o manieră fără precedent, sprijin Ucrainei, deoarece Ucraina este o naţiune care are dreptul de a se apăra, drept înscris în Carta ONU", a precizat Jens Stoltenberg.

Stoltenberg susține că „războiul de agresiune al preşedintelui Putin este un eşec", iar răspunsul acestuia se vede în numărul mare de acte brutale „vedem valuri de atacuri cu rachete lansate în mod intenţionat asupra civililor şi infrastructurii civile, care lovesc case, spitale şi reţele de electricitate".

„Este un lucru groaznic pentru Ucraina. Dar sunt momente complicate şi pentru noi, în Europa şi pentru alte ţări din lume (...) Este adevărat, cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge. Dacă îl lăsăm pe Putin să câştige, cu toţii vom plăti un preţ mult mai mare, în anii ce vor veni, deoarece domnul Putin şi alţi lideri autoritari vor învăţa atunci că pot să îşi atingă scopurile folosind forţă brută. Aşa că vor fi încurajaţi să folosească şi mai multă forţă, în alte dăţi. Asta va face lumea noastră mai periculoasă şi ne va face pe noi toţi mai vulnerabili", a subliniat oficialul NATO.

Stoltenberg a adăugat că „este în interesul nostru de securitate pe termen lung să susţinem Ucraina".

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite