Șeful NATO, la București: O victorie a Rusiei ar fi o tragedie pentru lumea întreagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al NATO a explicat că un câștig al Rusiei ar însemna o tragedie pentru lumea întreagă, vulnerabilizând toate țările prin mesajul transmis liderilor totalitari, că „se pot atinge obiective” prin uz de forță.

Stoltenberg a subliniat că o victorie a Rusiei ar vulnerabiliza toate statele FOTO Arhivă
Stoltenberg a subliniat că o victorie a Rusiei ar vulnerabiliza toate statele FOTO Arhivă

„Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina”, a subliniat Jens Stoltenberg în cadrul declarațiilor comune cu președintele Klaus Iohannis, la Bucrești, explicând că  modalitate de a obține un „rezultat pozitiv” este să întărim capacitatea de luptă a Ucrainei. 

Șeful Alianței Nord-Atlantice a arătat că la un moment dat războiul din Ucraina probabil că se va termina la masa negocierilor, explicând însă că rezultatul negocierilor depinde în totalitate de situatia de pe câmpul de luptă.

„Sprijinim așadar Ucraina și pentru că știm că ar fi o tragedie pentru Ucraina daca ar castiga Putin, dar și lumea întreagă va deveni un loc mai periculos” pentru că mesajul va fi către toți”, a mai spus Stoltenberg, arătând că un rezultat favorabil pentru Rusia le-ar transmite liderilor autoritari  că prin uz de forță legiferat în țara respectivă se pot atinge niște obiective. „Nu putem sa îl lăsăm pe Putin să câștige pentru că asta ar arăta altor lideri că se poate”, a mai spus Stoltenberg. 

„Deci, vom fi într-o lume mai periculoasă și vom fi mai vulnerabili. Nu putem da înapoi acum”, a conchis secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. 

Șeful NATO a mai arătat că președintele rus Vladimir Putin încercă să folosească iarna ca pe o armă, prin distrugerea sistemelor de alimentare cu gaze sau energie electrică. Secretarul general al NATO a avertizat în acest context că „trebuie să fim pregătiți pentru alte atacuri în continuare”, dar și că „războaiele sunt greu de prevăzut”, în urma unei întrebări privind posibila escaladare a conflictului. 

„Suntem în cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă”, a mai spus șeful Alianței Nord-Atlantice. 

Șeful NATO a mai arătat însă că alianța îşi întăreşte prezenţa de la Baltică până la Marea Neagră, subliniind că aceste este „un mesaj clar că NATO se află aici şi vom face tot ce este necesar pentru a apăra toţi aliaţii”. 

București, capitală diplomatică timp de trei zile 

Un maraton de trei zile de evenimente diplomatice la nivel înalt, organizat cu ocazia întâlnirii miniștrilor de externe din 30 de țări membre NATO, a început luni la București, cu Reuniunea liderilor de la München în format restrâns al Conferinței de securitate. 

Ulterior, marți și miercuri, în perioada 29-30 noiembrie are loc reuniunea miniștrilor de externe ai NATO. 

Ministrul Bogdan Aurescu a anunțat într-un mesaj video, că găzduirea reuniunii miniştrilor de Externe ai ţărilor NATO, la București, explicând că reuniunea NATO va fi prima reuniune aliată de nivel înalt găzduită de România după Summitul NATO din 2008, dar și primul eveniment al Alianței, care are loc într-un stat membru de pe flancul estic după declanșarea războiului din Ucraina. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite