Sfatul lui Ion Iliescu pentru USL: „Să nu li se urce puterea  la cap!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele de onoare al PSD Ion Iliescu considerã cã, în urma victoriei de la alegerile parlamentare din 9 decembrie, câştigătorilor nu trebuie sã li se urce puterea la cap, apreciind cã noul Guvern are o mare responsabilitate faţã de votul de încredere dat de alegãtori.

“Sã nu li se urce la cap puterea”, a spus Ion Iliescu la Antena 3, întrebat ce sfat are pentru USL.

În ce îl priveşte pe Victor Ponta, fostul preşedinte a declarat cã are încredere în el, deşi premierul nu are experienţa necesarã unei astfel de rãspunderi.

“Victor Ponta este unul dintre tinerii care s-au format în aceşti ani. N-are experienţa necesarã la nivelul rãspunderii pe care o are astãzi şi el este conştient, dar trebuie sã înveţe”, a spus Ion Iliescu, apreciind cã misiunea USL nu este una uşoarã.

“E o victorie remarcabilã, trebuie sã învãţãm din aceste lucruri şi de a rãmâne datori oamenilor care ne-au votat, pentru cã a fost un vot de încredere şi de speranţã, dar şi de exigenţã. Şi asta e marea rãspundere şi pentru premier şi pentru echipa sa. Dar munca în comun şi activitatea care urmeazã trebuie sã-i cizeleze pe toţi”, a adãugat Iliescu.

Întrebat dacã preşedintele Traian Bãsescu îşi va duce mandatul pânã la capãt, liderul de onoare al PSD a arãtat cã “depinde de dânsul”.

“Şi poate cã învaţã ceva din aceste ciocniri din ultima perioadã. Poate şi acest document (n.r. acordul cu premierul) o sã fie temeiul unui document comun şi al unei platforme comune şi dacã ar învãţa din acest lucru... Pentru cã nu existã o pornire a USL împotriva domnului Traian Bãsescu. Cred cã existã aceastã maturitate. (...) Cel care a stricat regulile jocului a fost Traian Bãsescu şi depinde de domnia sa sã creeze un cadru normal firesc, de conlucrare”, a arãtat Ion Iliescu, care considerã cã preşedintele Bãsescu “nu asimileazã ideea de dialog real, pentru cã are personalitatea unui cãpitan de navã”.

În opinia fostului preşedinte, anul 2013 nu este uşor în plan intern, dar nici în plan internaţional, apreciind cã o revenire la separatism naţional în cadrul Uniunii Europene nu ar fi deloc o soluţie pentru viitor.

Întrebat “dacã a simţit cã este posibil sã-l ia apa” atunci când a câştigat parlamentarele şi prezidenţialele cu un scor la fel de mare, Ion Iliescu a arãtat că istoria vieţii sale l-a pregãtit pentru astfel de situaţii.

“Am avut contre cu Ceauşescu foarte puternice, am fost scos din structurile de conducere”, a spus el, adãugând cã a învãţat din astfel de experienţe.

În acelaşi context, Ion Iliescu a arãtat cã “este o prostie” continuarea Canalului Dunãre - Marea Neagrã, unul dintre motivele conflictelor sale cu Nicolae Ceauşescu.

“Canalul Dunãre - Bucureşti este o prostie încã susţinutã de unii oameni analfabeţi din punct de vedere energetic. Îl susţin cei care au lucrat la proiectul susţinut de Ceauşescu. O prostie”, a spus Ion Iliescu.

Întrebat care sunt trei realizãri principale ale mandatelor sale, fostul şef de stat a arãtat cã a construit democraţia şi statul de drept, o economie de piaţã - care a urmat unei economii în care statul dirija totul. “Şi cred cã am creat un cadru general uman pentru ca oamenii sã se dezvolte in contextul unei societãţi moderne. Sunt încã multe de fãcut, dar începem sã arãtãm ca o societate compatibilã cu societãţile contemporane. (...) Nu poţi copia, indiferent de unde. Când s-a copiat, s-a greşit. Învãţãm din greşelile altora şi din greşelile noastre”, a spus preşedintele de onoare al PSD.

El a adãugat cã în aceleaşi trei domenii existã încã multe de fãcut, apreciind cã funcţionarea statului de drept şi a democraţiei ţine şi de culturã. “Avem multe de fãcut, începând cu şefii mari, sã înveţe democraţia, sã înveţe sã-şi cunoascã lungul nasului, sã aibã simţul mãsurii”, a conchis fostul preşedinte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite