Victor Ponta: "2013 va fi mai bun decât 2012"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta a declarat că acordul semnat cu preşedintele Băsescu reprezintă evitarea unei noi crize politice FOTO Mediafax
Victor Ponta a declarat că acordul semnat cu preşedintele Băsescu reprezintă evitarea unei noi crize politice FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a vorbit, miercuri seară, despre componenţa noului Executiv, dar şi despre acordul semnat cu preşedintele Traian Băsescu, declarând totodată că, în opinia sa, anul 2013 va fi unul "mai bun" decât 2012.

Victor Ponta a vorbit despre componenţa noului Guvern şi s-a arătat, printre altele, încântat de prezenţele feminine din cadrul Executivului. 

"Au fost câteva zile de negocieri politice, însă eu cred că echipa se rodează, o mare parte din echipa guvernamentală rămâne în funcţie. Vin alţi oameni. Mă bucur foarte mult că sunt femei în Guvern. Pot să fie miniştri foarte buni. Cred ca e Guvernul care are cele mai multe femei şi cea mai mică medie de vârstă", a declarat premierul la Antena 3.

Întrebat care este logica din spatele alcătuirii unui Guvern cu 20 de ministere şi şase delegaţi, Victor Ponta a  răspuns că nu a fost vorba despre compromisuri, ci despre un dialog politic. 

"Nu vorbim de compromis, vorbim despre dialog politic. Erau şi oameni mai buni. Este foarte greu să faci un asemenea lucru. În mod inevitabil, nedreptăţeşti şi îmi pare rău de nişte oameni care nu fac parte din Guvern. Poate nu toţi cei pe care i-am ales vor avea parte de performanţă", a explicat Ponta. 

Vorbind despre misiunea Ministrului Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, premierul a spus că modelul de minister este preluat din Polonia "şi domnul Dragnea are sarcina principală să facă reorganizarea administrativ-teritorială şi transferul de atribuţii, ca să nu mai vină fiecare om şi fiecare primar să îşi rezolve o problemă". 

În ce priveşte dosarul domnului Dragnea, premierul a afirmat că, în cazul miniştrilor care se află în aceeaşi situaţie, "dacă la un moment dat va exista o decizie a instanţei, sigur că vor pleca din Guvern". Totodată, Ponta a declarat că "dosarul domnului Dragnea a fost într-un context politic, al referendumului". 

Referitor la funcţia de vicepremier a lui Gabriel Oprea, premierul a recunoscut că a existat o înţelegere, în condiţiile în care "primul Guvern USL s-a instalat cu voturile pe care domnul Oprea şi colegii săi de la UNPR le-au dat". 

"Ştiţi cum e după ce ai sărit pârleazul.Domnul Oprea are o funcţie de vicepremier pe baza acelei înţelegeri. Oprea nu are portofoliu. Va trebui să îşi merite nu doar politic, ci şi administrativ funcţia aceea", a adăugat Ponta. 

De asemenea, prim-ministrul a vorbit despre faptul că Mircea Duşa, fostul Ministru de Interne, a devenit Ministrul Apărării, înlocuindu-l pe Corneliu Dobriţoiu. 

"Astea sunt nedreptăţile politice. Eu am fost foarte mulţumit şi de domnul Duşa, şi de domnul Dobriţoiu. Însă am discutat cu cei de la PNL şi am spus: «Voi sunteţi primii, să alegeţi ce credeţi că e mai important» Domnul Antonescu şi colegii liberali au spus: «Pentru noi este important Ministerul de Interne, condus de domnul Stroe.» Domnul Duşa merge la Apărare, pentru că ni s-ar fi părut incorect să îl scot, pur şi simplu, din Guvern, iar domnul Stroe îmi doresc şi cred că  va fi un foarte bun Ministru de Interne", a explicat Victor Ponta. 

În ce priveşte învăţământul, Ponta a spus că a dorit să o protejeze pe Ecaterina Andronescu, deoarece "devenise ţinta lui Funeriu". 

Referitor la Ministerul Marilor Proiecte, premierul a explicat care vor fi sarcinile ministrului Dan Şova. 

"Au fost deja mari companii dispuse să investească în România în proiecte mari de tot, vorbim de autostrada Comarnic-Braşov pe care o putem face doar printr-o investiţie privată mare. A fost o altă companie mare care vrea să informatizeze tot cadastrul din România. Aceste mari companii sunt obişnuite, pentru că sunt companii care au cifre de afaceri mai mari decat Produsul Intern Brut al României să discute cu premierul şi vor să ţină legătura".

Potrivit lui Victor Ponta, este nevoie de o persoană  "care să aibă pregătire şi juridică, economică.  Înseamnă că Dan Şova, cu autoritatea dată de mine direct, va merge şi la Ministerul Mediului, şi la Finanţe. Se ia un proiect de la momentul de la care începe", a precizat acesta. 

Întrebat dacă aceste proiecte s-ar putea suprapune cu acelea ale Ministerului Transporturilor, prim-ministrul  a explicat că Ministerul Marilor Proiecte se va ocupa "doar de acele proiecte pe care le considerăm de importanţă strategică". 

"Aceste proiecte care vin în Guvern prin memorandum le considerăm de importanţă strategică",  a adăugat Ponta. 

În ce priveşte declaraţia premierului, potrivit căreia anul 2013 va fi unul mai bun decât 2012, acesta a explicat că, în primul rând, "nu o să mai avem alegeri, scandal politic", dar nici "seceta aceea îngrozitoare care ne-a redus enorm veniturile din agricultură". 

De asemenea, Ponta a vorbit şi despre acordul semnat cu preşedintele  Traian Băsescu, explicând că a fost făcut "pentru a preîntâmpina o nouă criză". 

"După opt ani, e prima dată când Traian Băsescu nu mai are cuvântul decisiv în formarea unui Guvern şi a trebuit să accepte voinţa oamenilor. Schimbarea asta trebuie să privească un sistem. Va fi foarte greu. Dacă suntem mai modeşti şi mai solidari, eu cred că vom reuşi. O să dăm socoteală în faţa oamenilor", a conchis Victor Ponta. 
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite