Senatul a adotat un proiect care aprobă plafoanele unor indicatori fiscali pentru anul 2024

0
Publicat:

Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024. Iniţiativa legislativă a Guvernului este în procedură de urgenţă şi urmează să primească votul decizional în Camera Deputaţilor.

Proiectul merge la Camera Deputaților FOTO Arhivă Adevărul
Proiectul merge la Camera Deputaților FOTO Arhivă Adevărul

„Prin proiectul de lege se propune aprobarea plafoanelor pe termen mediu pentru anumiti indicatori bugetari agregati, ceea ce va asigura transparenta și predictibilitate în ceea ce privește nivelurile agregate maximale ale cheltuielilor și soldului bugetar, precum și datoriei publice”, arată expunerea de motive a inițiativei. 

„Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, a elaborat Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026, care fundamentează indicatorii cuprinşi în prezentul proiect de lege. Pentru anul 2024, pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de - 5,0% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,5% din PIB, în timp ce pentru anul 2025 pentru soldul bugetar a fost stabilită o limită de - 4,7% din PIB, iar pentru cheltuielile de personal un plafon de 8,0% din PIB”, mai precizează motivarea proiectului. 

Potrivit proiectului, în anul 2024, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 51.797,3 milioane lei.

De asemenea, plafonul propus pentru datoria guvernamentală pentru anul care va veni, conform metodologiei UE, este de 49,8% din PIB.

Parlamentul dezbate zilele acestea și proiectul bugetului de stat pe anul viitor. Dezbaterile din plen urmează să înceapă marți, votul fiind programat pentru miercuri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite