Strategia de securitate a Republicii Moldova, aprobată de Parlament. Maia Sandu: Federația Rusă, printre pericole

0
Publicat:

Lidera de la Chișinău susține că aprobarea de Parlament a Strategiei de Securitate Națională este pas mare în vederea consolidării securității și stabilității țării sale, menționând că politica agresivă dusă de Federația Rusă și corupția sunt două mari pericole la adresa Republicii Moldova. 

Maia Sandu FOTO Presedinte md png

„Strategia vine ca răspuns la schimbarea dramatică a situației de securitate în regiunea noastră. Documentul identifică principalele amenințări și oferă soluții pentru contracararea eficientă a acestora. Astăzi, avem două mari pericole la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii, în general, și corupția înrădăcinată în Moldova”, a declarat lidera de la Chișinău, după ce actul a fost adoptat cu votul al 59 de parlamentari. 

,,Documentul se axează pe mai multe aspecte conceptuale. Acesta conține viziunea strategică pe șase ani, definește clar obiectivele și principiile de securitate. Totodată, strategia stabilește metodele și direcțiile de acțiune în domeniile de securitate, precum și se referă la implementarea instrumentelor pentru monitorizarea și evaluarea strategiei de securitate națională. Printre obiectivele de securitate incluse în document se regăsesc consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare pentru garantarea suveranității și integrității țării; creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride și fortificarea culturii de securitate; întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției; extinderea parteneriatelor strategice cu UE, România, SUA, NATO și colaborarea la nivel internațional pentru securitate și stabilitate etc”, au menționat reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

Documentul are trei obiective : ,,protejarea independenței și suveranității Moldovei și garantarea siguranței tuturor cetățenilor, crearea unui stat puternic și respectat, aderarea la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată”.

Iar Maia Sandu se arată încrezătoare că noua strategie va aduce beneficii statului pe care-l conduce. „Scopul nostru este ca dintr-un stat vulnerabil cu democrație fragilă să devenim un stat puternic, modern, rezilient și european, capabil să aibă grijă de cetățenii săi, care garantează că moldovenii sunt în siguranță acasă și tratați cu respect oriunde în lume”, a conchis aceasta

Strategia de securitate națională a Republicii Moldova este inițiativa legislativă a președintei Maia Sandu, documentul urmând să fie valabil pe o perioadă de șase ani. 

,,Documentul va sta la baza elaborării, completării și modificării legilor și altor acte normative în domeniul securității și apărării naționale. Consiliul Suprem de Securitate va monitoriza și va coordona aplicarea unitară a strategiei”, au mai anunțat responsabilii Legislativului moldovean.

Ultima strategie de securitate națională a fost adoptată în anul 2011. Cinci ani mai târziu a fost o tentativă de a o modifica, dar aceasta nu a trecut de votul din Legislativ.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite