Comisiile parlamentare dezbat bugetul de stat pe anul 2024. Opoziția a depus câteva mii de amendamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile Parlamentului dezbat luni proiectele de lege privind bugetul de stat și al asigurărilor sociale de stat pe 2024, urmând ca miercuri să fie dat votul final în plen. Partidele din Opoziție au depus câteva mii de amendamente, cele mai multe fiind din partea AUR.

Ion Rotaru și Adrian Solomon au condus lucrările pentru avizele la buget FOTO Inquam Photos
Ion Rotaru și Adrian Solomon au condus lucrările pentru avizele la buget FOTO Inquam Photos

UPDATE:  Au fost  aprobate bugetele CNSAS, ANSVSA, cel al Consiliului Concurenței, cel al Consiliului Legislativ, cel al Curții Constituționale și cel al Camerei Deputaților.    

UPDATE: Au început dezbaterile din Comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului, unde urmează să fie votate și rapoartele bugetelor. 

UPDATE: A fost avizat favorabil și bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), cu 34 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”.

UPDATE: Comisiile parlamentare reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au dat aviz favorabil pentru proiectul de buget al Ministerului Apărării Naţionale pe anul 2024.

Și bugetul pe anul viitor al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale și cel al Serviciului de Protecție și Pază au primit aviz favorabil în comisiile reunite ale Parlamentului.

UPDATE: Proiectul de buget pentru anul viitor al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a fost avizat favorabil, cu 20 de voturi „pentru”, 5 „împotrivă” şi 3 abţineri.

UPDATE: Bugetul Ministerului Energiei a primmit aviz favorabil cu 28 de voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. 

UPDATE:  Bugetul Ministerului Educației a fost avizat favorabil cu 28 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. 

UPDATE: Bugetul pe anul 2024 pentru Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate ale Parlamentului, cu 33 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”. 

UPDATE: Proiectul de buget al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene (MIPE) pentru anul 2024 a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Afaceri Europene din Parlament, fiind votat de 15 parlamentari. Alți 6 membrii ai Parlamentului au votat împotrivă, iar unul s-a abținut de la vot. 

UPDATE: Comisiile de sănătate ale Parlamentului au avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe 2024 pentru Ministerul Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

UPDATE: Proiectul de buget pentru Ministerul Afacerilor Externe a primit 25 de voturi „pentru”, 3 „împotrivă”. Doi parlamentari s-au abținut de la vot. Și Ministerul Afacerilor Interne a primit aviz favorabil. 

UPDATE:  Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a primit aviz favorabil pe proiectul de buget pe anul 2024, cu 21 de voturi „pentru” şi nouă „împotrivă”.

UPDATE: Bugetul Ministerului Muncii a primit aviz favorabil, cu 19 voturi „pentru” şi 7 „împotrivă”. 

Ministrul Finanțelor a mers și el să susțină bugetul FOTO Inquam Photos
Ministrul Finanțelor a mers și el să susțină bugetul FOTO Inquam Photos

UPDATE: Proiectul Guvernului pentru SRR a fost votat în comisiile de specialitate cu 15 voturi „pentru", 2 „împotrivă" şi o abţinere, iar cel al SRTV cu 12 voturi „pentru", 4 „împotrivă" şi o abţinere. Bugetul Agerpres a primit 17 voturi „pentru" şi o abţinere.

Cu 12 voturi „pentru", două „împotrivă" şi o abţinere a fost votat și bugetul ICR, iar cel al CNA cu 4 voturi „pentru" şi 3 abţineri. 

UPDATE: Comisiile parlamentare de specialitate au avizat favorabil proiectul bugetului de stat pe anul 2024 pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Public (parchete), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Constituţională a României (CCR) şi Avocatul Poporului.

UPDATE: Parlamentarii din comisiile reunite au aprobat cu 12 voturi „pentru” și 3 „împotrivă”  și proiectul bugetului de stat pe 2024 al Ministerului Culturii.

UPDATE: Comisiile de specialitate ale Parlamentului au aprobat, luni, cu 29 de voturi pentru şi 20 împotrivă, proiectul de buget pe anul 2024 al Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

***

Guvernul a aprobat proiectele de buget pe anul viitor, ce vor fi dezbătute și aprobate în procedură de urgență. Senatorii și deputații au putut depune amendamente la buget de vineri seara până duminică, iar astăzi, Birourile permanente reunite vor stabili timpii de dezbatere în comisiile de buget-finanțe.

Tot astăzi vor avea loc şedinţele comune ale comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor de buget și dezbateri generale asupra proiectelor de buget în comisiile de buget-finanţe, care vor elabora rapoartele pe fond.

Dezbaterile pe ordonatorii de credite în comisiile de buget-finanţe se vor desfăşura de astăzi până mâine, când se vor finaliza și se vor depune rapoartele asupra proiectele de buget la Birourile permanente. Şedinţa comună a Parlamentului pentru dezbaterea proiectelor de buget va începe marţi, de la ora 20,00, urmând ca votul final să fie dat miercuri.

Proiectele de lege privind bugetul au fost aprobate de Guvern pe 15 decembrie. La începutul şedinţei Executivului, premierul Marcel Ciolacu a declarat că bugetul de stat pe 2024 va fi axat pe investiţii, valoarea acestora ridicându-se la circa 7% din PIB.

Ciolacu a transmis că pentru anul viitor, Guvernul ţinteşte o creştere economică de 3,4%, „a doua cea mai mare din UE", iar asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României faţă de acest an. Premierul a spus că se vor majora și salariile profesorilor şi că există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar, „nu şi la demnitari".

Cine a depus amendamente

Cele mai multe amendamente au fost depuse de Alianța pentru Unirea Românilor, adică peste 4.000. Și USR a depus 400 de amendamente, potrivit informațiilor comunicate de liderii săi. Nu în ultimul rând, și Forța Dreptei, partidul condus de Ludovic Orban, a anunțat că și el a depus amendamente la bugetul de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite