Coaliția merge cu frâna de mână trasă și în cazul propriilor priorități legislative

0
Publicat:

Cele două formațiuni ale Puterii nu dau semne că ar urgenta adoptarea în Parlament nici a proiectelor de lege pe care Guvernul le consideră priorități, dovadă fiind existența unor inițiative depuse în legislativ de câțiva ani, care încă sunt blocate la comisii.

Unele priorități sunt din 2023, altele și din anii anteriori FOTO Inquam Photos
Unele priorități sunt din 2023, altele și din anii anteriori FOTO Inquam Photos

Lista priorităților legislative ale Guvernului pentru cea de-a doua sesiune ordinara a anului 2023 cuprinde 73 de proiecte de legi, 41 fiind pe circuit parlamentar, iar unele deja adoptate, potrivit unui document discutat de conducerea Camerei Deputaților.

Dintre acestea, până acum, au fost promulgate 12 legi. Alte 7 așteaptă pe masa președintelui Klaus Iohannis, fiind în curs de promulgare. Conform documentului, la Senat sunt transmise trei proiecte de lege, iar unul e deja la comisiile permanente din acest for.

Prevedere că trebuie să muncești ca să primiști leafa

La Camera Deputaților, 16 sunt la comisiile de specialitate, în timp ce două ar figura pe ordinea de zi a plenului. De exemplu, o prioritate este un proiect de lege al Guvernului care introduce obligativitatea membrilor Consiliului de Supraveghere al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului să participe la minim o ședință lunară pentru a-și putea încasa indemnizația. În legislația din prezent nu existență această prevedere, în condițiile în care un membru poate să obțină până la 50% din indemnizația brută lunară a președintelui AAAS.

O altă inițiativă considerată o prioritate și care figurează pe ordinea de zi a plenului este instituirea premiului național „Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură. E vorba de un premiu reprezentând echivalentul a 10.000 de euro dat de ministrul Afacerilor Externe și poate fi pentru o activitate editorială, creație artistică sau media sau proiect inovator care să țină de sfera mai sus menționată

Printre restanțele vechi, înscrise la Camera Deputaților și trecute de  mulți ani,  e unul din 2018 fiind vorba despre proiectul de aprobare a unei ordonanțe a Guvernului din 2018. Inițiativa abilitează Ministerul Finanțelor Publice să exercite acțiuni de control asupra modului de utilizare a sumelor acordate prin acțiuni de sponsorizare/mecenat în scopul susținerii unor activității fară scop lucrativ, al respectării destinației fondurilor acordate, precum și a modului de utilizare a fondurilor publice acordate de la bugetul general consolidat. Inițiativa a fost adoptată de Senat în 2018.

Un alt astfel de proiect este înscris la Camera Deputaților din 2015 și privește aprobarea unei ordonanțe pentru soluționarea alternativă a litigiilor în materie de consum. Inițiativa a fost de asemenea adoptată de Senat în 2015 și prevede înființarea unor entități SAL pentru soluționarea litigiilor naționale și transfrontaliere între un comerciant din România și un rezident din UE.

Din 2022 au rămas 6 astfel de proiecte. Unul dintre ele privește ordonanța pentru înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Tot din 2022 mai este un proiect care privește regulamentului UE privind supravegherea pieței și conformitatea produselor

Nu în ultimul rând, din anul trecut a mai rămas proiectul referitor la măsurile de reducere a riscului seismic al clădirilor, adoptat de Senat în martie anul trecut, care prevede printre altele, interzicerea închirierii imobilelor cu risc seismic I și interzicerea desfășurării activităților cu multe persoane, printre care și comerciale.

Proiectul mai propune și ca în perioada în perioada 1 ianuarie 2025 - 1 iunie 2026 să fie evaluate vizual clădirile a căror destinație principală este cea de locuință, în cadrul cărora pot sau nu să fie amenajate spații publice, cu etaje și sau pod/ mansardă.

Din 2022 mai este un proiect de lege care privește căutarea persoanelor dispărute. Inițiativa presupune înființarea unei autorități centrale privind disparițiile, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, și a mai multor unități teritoriale, în cadrul inspectoratelor județene de poliție, sesizările putând fi făcute e orice persoană.

Priorități adoptate

Printre prioritățile trecute de Parlament în această sesiune sunt Legea privind sistemul public de pensii, Legea privind organizarea și funcționarea poliției militare sau un proiect de lege care reglementa plata cotizației de către România la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică, structură unde România vrea să adere într-un timp cât mai rapid.

Printre prioritățile pe care Guvernul le preciza în septembrie era și proiectul de lege pentru rectificarea bugetară, demers care a văzut în condițiile în care Executivul a evitat să facă această rectificare, în ciuda faptului că numeroase instituții eu cerut bani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite