Șeful UDMR: Majoritatea autorităților locale sunt blocate în lipsa rectificării bugetare din vară

0
Publicat:

Kelemen Hunor și Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, au criticat lipsa rectificării bugetare din vară. Oficialii UDMR susține că din acest motiv majoritatea autorităților locale ar fi blocate și pe cale să intre în incapacitate de plată.

Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO: Inquam Photos
Kelemen Hunor, președintele UDMR FOTO: Inquam Photos

Președintele UDMR a precizat că „ majoritatea autorităţilor locale, inclusiv oraşe mici, sunt blocate în acest moment", precizând că nu mai sunt bani pentru a continua investiţiile, nici măcar pentru autofinanţare, pentru salarii şi se aşteaptă rectificarea bugetară care s-ar putea să vină în noiembrie.

„Această amânare a rectificării înseamnă nu numai o amânare a investiţiilor, dar şi o scădere economică, fiindcă investiţiile publice în România înseamnă o mare parte din sectorul economic. Avem din toată zona Ardealului o mulţime de scrisori, dar şi din Moldova, din Oltenia, de la primari, majoritatea PSD şi PNL, care ne-au zis să facem ceva deoarece fără rectificare ei vor intra în incapacitate de plată. Sigur, nicio autoritate locală nu va intra în faliment, dar această situaţie este de neacceptat şi de netolerat", a transmis Kelemen Hunor, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

Șeful UDMR a subliniat că, din punctul său de vedere,  faptul că s-a ajuns în luna octombrie fără o rectificare bugetară adecvată înseamnă blocarea investiţiile publice.

„Dacă investiţiile sunt încetinite şi economia se încetineşte, înseamnă că deficitul va fi mai mare, avem o problemă de deficit structural. Măsurile pe care le-a luat Guvernul sunt doar improvizaţii care nu rezolvă absolut nicio problemă privind deficitul structural şi, din păcate, putem spune că ne vom apropia de 6% deficit, în loc de 4,4% şi asta înseamnă că finanţarea acestui deficit va deveni din ce în ce mai scumpă. Finanţare scumpă înseamnă dobânzi mari pentru anii care urmează, fără să faci reforme, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de finanţare din împrumut şi în continuare, în 2024 şi probabil şi în 2025. Noi credem că există undeva o greşeală, o neînţelegere a tot ce înseamnă finanţe publice, tot ce înseamnă investiţii publice, funcţionarea statului", a declarat Kelemen Hunor, potrivit sursei citate

Cseke Attila: Este pentru prima dată

Fostul ministru al Dezvoltării a precizat că „orice guvern care a fost la conducere a făcut o rectificare în iulie, cel târziu în august, şi de obicei se mai făcea o rectificare prin octombrie, noiembrie, astfel asigurând un echilibru între veniturile şi cheltuielile statului”.

„În iulie-august, vezi care sunt ministerele, ordonatorii de credite care pot să cheltuiască fondurile alocate în bugetul de stat şi care sunt cele care nu pot sau au o perspectivă mai redusă şi atunci realoci aceste sume către cei care pot să cheltuie aceste resurse bugetare. Acest lucru nu s-a întâmplat anul acesta, iar guvernarea bugetară prin Fondul de rezervă bugetară noi o considerăm un model greşit, fiind pentru prima dată când se face acest lucru în România", a afirmat senatorul Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite