Șeful „Doi și-un sfert” din MAI, numit cu avizul CSAT. Legea a fost promulgată

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care schimbă modul de numire al șefului DGPI, cunoscut drept serviciul secret al Ministerului de Interne sau „Doi și-un sfert”. Astfel, șeful DGPI trebuie numit cu avizul CSAT, urmând ca MAI să solicite emiterea în cazul actualului director.

MAI va cere avizul CSAT în 90 de zile de la publicarea în Mof FOTO Administrația Prezidențială
MAI va cere avizul CSAT în 90 de zile de la publicarea în Mof FOTO Administrația Prezidențială

Șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea legii prin care numirea și eliberarea din funcție a directorului general al DGPI va necesita avizul CSAT. 

Proiectul de lege propune modificarea și completarea OUG nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecte Internă a Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât numirea în funcție a directorului general al acestei structuri să fie făcută cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Potrivit proiectului de lege, articolul 8 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:„(1) Directorul general al Direcției Generale de Protecțe Intema este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor inteme. Numirea în funcție se face cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Tării", arată inițiativa promulgaată de președinte. 

De asemenea, inițiativa mai arată și introducerea unui nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: ,,(11) În termen de 90 de zile de la momentul intrării în vigoare a prezenței legi se va solicită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru directorul general al Direcței Generale de Protecțe Internă aflat în funcție”, mai arată proiectul legislativ.  

Directorul general actual al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este Tiberiu-Silviu Dumitrache. Potrivit noii legi, MAI va solicita avizul CSAT și în cazul actualului director, în termen de 90 zile de la intraareaa în vigoare a legii. 

Cum motivează inițiatorii legii

Inițiatorii legii au motivat necesitatea modificării subliniind că CSAT este „autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constitupei, cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranță națională”.

De asemenea, mai este subliniat „rolul major al Direcței Generale de Protecție Internă, și anume acela de structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Inteme, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”. 

„Totodată, având în vedere necesitatea asigurării egalități de tratament, este nevoie că și pentru directorul general al Direcței Generale de Protecte Intema aflat în funcție la dată intrării în vigoare a prezenței legi, să fie solicitat acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, mai arată motivarea inițiativei, explicând necesitatea avizului pentru directorul general aflat în funcție. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite