Proiect de lege: Șeful DGPI să fie numit doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare al Țării

0
Publicat:

Un proiect de lege înregistrat la Parlament schimbă modul de numire al șefului DGPI, cunoscut drept și serviciul secret al Ministerului de Interne, propunând că șeful DGPI să fie numit cu avizul CSAT, necesar și în cazul directorului aflat deja în funcție. 

Pentru numirea șefului DGPI ar urma să fie nevoie de avizul CSAT FOTO Administrația Prezidențială
Pentru numirea șefului DGPI ar urma să fie nevoie de avizul CSAT FOTO Administrația Prezidențială

Proiectul de lege propune modificarea și completarea OUG nr. 76/2016 privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecte Internă a Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât numirea în funcție a directorului general al acestei structuri să fie făcută cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. 

Potrivit proiectului de lege, articolul 8 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:„(1) Directorul general al Direcției Generale de Protecțe Intema este numit și eliberat din funcție de către ministrul afacerilor inteme. Numirea în funcție se face cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Tării", arată proiectul de lege înregistrat la Parlament. 

De asemenea, inițiativa mai arată și introducerea unui nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: ,,(11) În termen de 90 de zile de la momentul intrării în vigoare a prezenței legi se va solicită avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru directorul general al Direcței Generale de Protecțe Internă aflat în funcție”, mai arată proiectul legislativ.

Inițiatorii motivează proiectul, subliniind că CSAT este „autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constitupei, cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranță națională”.

De asemenea, inițiatorii mai arată „rolul major al Direcței Generale de Protecție Internă, și anume acela de structura specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, care desfășoară activități de identificare, contracarare și înlăturare a amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc la adresa informațiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional și capacității operaționale ale structurilor Ministerului Afacerilor Inteme, precum și a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice”. 

„Totodată, având în vedere necesitatea asigurării egalități de tratament, este nevoie că și pentru directorul general al Direcței Generale de Protecte Intema aflat în funcție la dată intrării în vigoare a prezenței legi, să fie solicitat acest aviz al Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, mai arată motivarea inițiativei, explicând necesitatea avizului pentru directorul general aflat în funcție. 

Proiectul de lege a fost înregistrat la Camera Deputaților, Senatul fiind for decizional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite