Șeful UDMR: „Urmează discuții pentru a trece la o altă impozitare”. Ce spune despre ieșirea Uniunii din Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierul din partea UDMR recunoaște că în Coaliție vor fi purtate despre schimbarea modului de impozitare, mai ales în urma deschiderii subiectului supraimpozitării veniturilor mari, care depășesc salariul președintelui României.

Kelemen Hunor vorbește de posibile modificări ale impozitării FOTO Mediafax
Kelemen Hunor vorbește de posibile modificări ale impozitării FOTO Mediafax

Întrebat în primul rând despre supraimpozitarea veniturilor mari, șeful UDMR a precizat: „Nu am discutat detaliat în Coaliție despre supraimpozitarea salariilor mari. Aici se aruncă un alt mod de impozitare. Sunt unii care susțin cota unică, unii care susțin cota progresivă. Dacă vrei să schimbi sistemul trebuie să ai posibilitatea de a stabili venitul global pentru o persoană. Până nu ai posibilitatea de a aduna toate veniturile unei persoane este aproape imposibil. Pentru că ai o statistică doar despre veniturile salariale. Trebuie să avem posibilitea de a vorbi într-un termen apropiat, 2023, despre veniturile globale ale unei persoane”, potrivit DIGI24

Pe tema modului de impozitare pe care o preferă, Kelemen Hunor s-a declarat pentru cota unică, dar a recunoscut faptușl că vor fi discuții pentru modificarea modului de impozitare.

Dacă mergi pe un sistem trebuie să mergi peste tot, nu poți doar pentru bugetari. Eu sunt pentru cota unică. Fiecare sistem are avantaje și dezavantaje. Trebuie să pui problema pentru populația din România care este soluția cea mai bună. 16% e 16% și la o sumă mai mare și la o sumă mai mică. Am fost pentru cota unică de la bun început, dar nu neg că urmează să avem discuții pentru a trece la o altă impozitare”, a completat vicepremierul.

Pensiile speciale și banii din PNRR

Liderul UDMR a afirmat că discuția pe tema pensiilor speciale a blocat Coaliția. „La pensiile speciale ne-am blocat. Pentru că este greu să găsești o soluție care să fie acceptată de toată lumea, care este în această sferă a pensiilor de serviciu: magistrații, diplomații, militarii și încă câteva categorii și să fie în concordanță cu cerințele Comisiei. Cerința Comisiei era plafonat la 45% din venituri, magistrații au zis 85%, alții 65%, dar nu pot să vă dau soluția pentru că n-o știu. Trebuie să vină fiecare ministru de resort, pentru că el trebuie să negocieze cu cei care sunt în sistemul respectiv și împreună cu ministrul muncii să ne propună o soluție”, a afirmat Kelemen Hunor.

În acest moment România nu riscă nimic (să piardă bani din PNRR – n.r.). Noi am depus acum cererea de plată numărul doi, probabil săptămâna aceasta sau viitoare vom primi un răspuns, și probabil vom avea o plată integrală. Dar pentru tranșa a treia trebuie să depunem mai încolo, după iulie. Avem jaloanele cele mai dificile. Și pentru această tranșă, ori renegociezi cu Comisia, și alte state se pregătesc pentru renegociere, dar trebuie să mergi cu temel făcute, cu argumente și analiză solide de ce vrei să renunți la o anumită reformă. Dar renunțând la o anumită reformă, renunți și la bani. Din punctul meu de vedere, România nu își permite să piardă bani. Și dacă pierdem banii, nu rezolvăm nici problema promisă și ne lovește și furia oamenilor pe bună dreptate, pentru că ei trăiesc cu această promisiune a clasei politice că vom tăia pensiile speciale”, a afirmat Kelemen Hunor.

Ciolacu și Ciucu n-au cerut plecarea UDMR

Kelemen Hunor a subliniat că referitor la plecarea UDMR de la guvernare nu știe să fi fost vreo solicitare din partea lui Ciucă sau a lui Ciolacu. „Nu știu dacă fără UDMR ar merge mai bine guvernarea, eu nu cred că ar merge mai bine, dar nici nu am auzit de la Ciolacu sau de la Ciucă că vor neapărat fără UDMR”, a punctat liderul Uniunii. „Vom vedea până la sfârșitul lunii. Eu nu sunt îngrijorat. Coaliția nu s-a făcut pe cifre, există majoritate și fără noi. Prezența noastră în acest guvern înseamnă mai mult decât 7% în Parlament. Se poate și fără noi, nu știu dacă merită. Cam atât pot să vă spun”, a completat vicepremierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite