Răceală pronunțată între UDMR și PNL. Cum s-a ajuns, pas cu pas, la tensiunile dintre cele două formațiuni

0
Publicat:

La nivelul Coaliției situația este din ce în ce mai tensionată între PNL și UDMR, liberalii fiind cei care vor și mai mult slăbirea Uniunii la nivel de funcții, potrivit informațiilor „Adevărul”.

Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, liderii PNL și UDMR FOTO gov.ro
Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor, liderii PNL și UDMR FOTO gov.ro

Liberalii și cei din Uniune au cooperat dificil încă din perioada formării noii Coaliții, nu doar în ultimele zile, când a apărut scandalul generat de funcțiile de la ANRE. În noiembrie 2021, prin reîmpărțirea ministerelor și cu un PNL care urma să primească mai puține portofolii, liberalii au cerut să primească Dezvoltarea, un minister-cheie, pentru că prin el merg banii către autoritățile locale – PNDL, Anghel Saligny, componenta din PNRR referitoare la reconsolidarea clădirilor.

Înainte de schimbarea formulei Coaliției, un hop în relația PNL-UDMR a fost nominalizarea unui nu Avocat al Poporului. Un nume pentru această funcție pregătiseră și liberalii, însă până la urmă a fost cedată poziția pentru Uniune, în condițiile în care oricum PNL și USR își împărțiseră cele mai importante funcții de la Televiziunea Română și Radioul Public. Deși au încercat să o schimbe pe Renate Weber, cea care deținea funcția de Avocat al Poporului, Puterea de atunci, în prim plan cu PNL, a venit cu argumente firave, ceea ce a dus o decizie de neconstituționalitate privind revocarea lui Weber.

De exemplu, PNL nu a acceptat în „rechizitoriul” său la adresa lui Weber precizările referitoare la modul cum Avocatul Poporului a mimat atacarea la CCR a Codului Administrativ, de așa natură încât pensiile speciale ale aleșilor locali sunt și acum în vigoare, deși neintrate în plată.

Cert e că UDMR a rămas fără funcția de Avocat al Poporului. Acum, în prag de rotativă, în interiorul Coaliției unii liberali ar vrea ca la PNL să treacă și Mediul sau măcar o componentă din acest minister, susțin surse din Coaliție. În continuare, liberalii nu ar spune un „nu” nici Dezvoltării, dar PSD vrea ca acest portofoliu să fie gestionat de UDMR, prin Cseke Attila, care a fost corect mai ales față de PSD în distribuirea resurselor în teritoriu.

Inclusiv ca poziționare în Coaliție, PNL nu ar fi deranjat dacă Uniunea s-ar retrage de la guvernare, în timp ce PSD susține că trebuie lăsată formula din prezent.

Comasarea, un demers care ar afecta serios UDMR

Dacă numirile la ANRE au trecut, un punct central rămâne subiectul comasării. UDMR a transmis mai multe mesaje în Coaliție că se opun. Liberalii le-au ignorat fiind de părere că trebuie tranșat subiectul doar cu PSD. Potrivit informațiilor „Adevărul” UDMR nu vrea comasare de parlamentare cu locale pentru că ar pierde o parte din mandatele aleșilor locali și aproape jumătate de mandatele din Parlament.

În continuarea conducerea PNL așteaptă analiza finală a lui Bode pe tema comasării alegerilor locale cu parlamentarele, pentru a vedea dacă înaintează sau nu tema în fața celor de la PSD, care sunt reticenți față de un asemenea demers. Potrivit informațiilor „Adevărul”, în analizele interne ale social-democraților singura variantă ar fi prelungirea mandatelor aleșilor locali cu trei luni, însă ar trebui modificată legea pentru a găsi o justificare solidă, care să treacă de testul de la CCR. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite