Scandal PSD-PNL. Guvernul Ciolacu, amânat de social-democrați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunțul șefului PSD privind cererea de suspendare temporară a negocierilor pentru formarea viitorului cabinet a încins spiritele în Coaliție, membrii PSD și PNL luând cuvântul în spațiul public pe tema negocierilor și lansând un concurs de contre pe tema pensiilor și a energiei.

Cererea PSD a încins spiritele în Coaliție FOTO Inquam Photos / Colaj
Cererea PSD a încins spiritele în Coaliție FOTO Inquam Photos / Colaj

Anunțul șefului PSD privind cererea de suspendare temporară a negocierilor pentru formarea viitorului cabinet a încins spiritele în Coaliție, membrii PSD și PNL luând cuvântul în spațiul public pe tema negocierilor, ci și lansând un concurs de contre pe tema energiei și rezolvarea jaloanelor din PNRR. 

În contextul în care șeful PSD, Marcel Ciolacu, a cerut suspendarea negocierilor pentru viitorul cabinet al Guvernului, pe care ar urma să îl conducă, invocând problema grevei generale anunțate în Educație și restanța privind reforma pensiilor speciale, Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL și membru în delegația de negocieri, a lansat un atac la adresa minștrilor PSD.

Pe tema problemelor invocate de social-democrați, liderul liberal a acuzat întârzierea reformelor și implicit a plății numărul doi din PNRR, prin nerespectarea jaloanelor care revin portofoliilor conduse de PSD.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL a susținut că șeful PNL, Nicolae Ciucă, poate rămâne premier „fără probleme în următoarele luni” și i-a transmis șefului PSD că „frica e o chestiune umană, dar România trebuie guvernată”, susținând că știe că asumarea guvernării într-un moment dificil pentru țară „este o chestiune care pe uniii probabil nu îi lasă să doarmă”.

„Îi vom chema de urgență pe miniștrii socialiști Marius Budăi de la Muncă și Adrian Câciu de la Finanțe să dea explicații cu privire la întârzierea reformei pensiilor speciale și a legii salarizării cu peste șase luni de zile”, a transmis Rareș Bogdan, potrivit G4Media.

PSD invocă probleme privind jaloanele din Energie pe tema întârzierii plății din PNRR

La scurt timp, ministrul Finanțelor, Adrian Căciu, a lansat un nou atac la adresa colegilor de guvernare, acuzând probleme privind jaloanele din Energie cu privire la întârzierea cererii numărul doi de plată. 

„Rareș, nu era mai bine ca, astăzi, România să fi incasat banii din cererea 2 de plată pe PNRR(depusă din decembrie și blocată din cauza unor jaloane care privesc domeniul energiei) iar cursul valutar să nu crească și românii să nu suporte costul nerealizarilor unora dintre colegii tăi?

Nu era mai bine să nu mai arunci "petarde" în spațiul public în contextul în care știi că atât eu cât și premierul Ciucă am gasit bani pentru educatie si pentru salariile profesorilor si ajungerea la grila prevazută de legea 153/2017 în aceste 18 luni de guvernare?”, i-a transmis șeful Finanțelor, social-democratul Adrian Căciu, prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan. 

„Nu este acesta drumul, Rareș, oamenii așteaptă de la noi fapte și lucruri bune pentru ei”, a mai transmis Căciu, întrebând de ce trebuie purtat un dialog în spațiul public în loc să fie rezolvate problemele românilor. 

Contre PSD-PNL. Cererea PSD a încins spiritele în Coaliție 

Concursul de contre între reprezentanții PNL și cei ai PSD, vine în contextul în care cererea șefului PSD de suspendare a negocierilor pentru cabinetul Ciolacu a încins spiritele în Coaliție. 

La scurt timp după anunțuul făcut de Marcel Ciolacu, reacțiile social-democraților pentru susținerea suspendării negocierilor au curs în lanț.

La rândul său, șeful de partid a mai transmis un anunț cu privire la domeniiul energiei, portofoliu deținut de PNL, susținând că „România face astăzi un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte ale sale: independența energetică”

„Salut anunțul făcut de președintele american, Joe Biden, în marja summitului G7, prin care SUA și alți parteneri multinaționali susțin, cu peste 4 miliarde de dolari, proiectul Reactoarelor Modulare Mici din țara noastră!

Această decizie probează complexitatea și dezvoltarea relației noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât și printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru. Proiectul realizat de Nuclearelectrica - alături de partenerii americani și de consorții din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite- are o însemnătate majoră pentru țara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități pentru companiile românești și un plus de energie pentru creșterea economică a țării”, a transmis Marcel Ciolacu.  

Premierul a convocat o nouă întîlnire cu sindicatele din Educație 

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că rocada premierilor trebuie să se producă rapid, fără sincope, arătând că Ministerul Muncii are toată susținerea realizarea legii salarizării unitare, anunțând că a fost convocată o întâlnire cu sindicatele, la Guvern, duminică, 21 mai, pentru discuții, începând cu orele 12.00

Și ministrul Muncii, Marius Budăi, a avut o reacție privind susținerea negocierilor, dar și privind restanța reformelor pe pensii, susținând că „finalizarea parcursului legislativ privind pensiile de serviciu, este una în interesul cetățeanului și nu al politicianului”.

„Educația a peste trei milioane de copii, dar și veniturile a aproape 300.000 de angajați din învățământul românesc sunt, evident, mult mai importante decât orice viitoare funcție din Guvernul României! Decizia președintelui PSD Marcel Ciolacu, de a suspenda negocierile pentru formarea unui nou Guvern până la clarificarea situației din Educație, dar și până la finalizarea parcursului legislativ privind pensiile de serviciu, este una în interesul cetățeanului și nu al politicianulu”, a transmis Marius Budăi, anunțând că va participa la ședința convocată de premier cu reprezentanții sindicatelor din Educație. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite