Scandal PDL-UDMR pe statutul minorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UDMR vrea 16 judeţe, nu 8
UDMR vrea 16 judeţe, nu 8

Deputaţii PDL au respins, ieri, propunerea UDMR ca graniţele judeţelor să nu poată fi modificate dacă afectează proporţia minorităţilor naţionale.

Solicitarea Uniunii se regăsea printre articolele din legea privind Statutul minorităţilor, discutată, ieri de Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor. Varianta finală votată de deputaţi evită orice referire la păstrarea proprţiei minorităţilor naţionale, staibilind doar că " limitele unităţilor administrativ-teritoriale în care minorităţile deţin o pondere semnificativă pot fi modificate fără a aduce atingere drepturilor acestora".

Dezbaterile au fost extrem de tensionate, pentru că punctul de vedere al UDMR a fost contrazis atât de reprezentanţii PDL cât şi de cei ai Opoziţiei. Deputaţii PDL Marius Dugulescu şi Mihaela Şandru au fost printre cei mai vehemenţi critici ai propunerilor UDMR, iar o poziţie similară a avut liberalul Gigel Ştirbu. De cealaltă parte a baricadei, punctul de vedere al UDMR a fost susţinut de preşedintele comisiei Nicolae Păun (Partida Romilor). Deputatul PDL Attila Varga a spus că formularea comisiei este "nepotrivită din punct de vedere juridic şi contravine convenţiei-cadru privind protecţia minorităţilor". "Am făcut un articol constituţional şi legal şi care respectă convenţia-cadru privind minorităţile naţionale", a replicat Dugulescu.

Un alt articol respins, ieri, de deputaţii din comisie prevedea că pentru înfiinţarea sau desfiinţarea instituţiilor de învăţământ în limbile minorităţilor, avizul Consiliului Minorităţilor Naţionale este obligatoriu.

Dezbateri cu uşile închise

Dezbaterile din comisia pentru Drepturile Omului s-au desfăşurat cu uşile închise, în urma unei propuneri în acest sens a preşedintelui Nicolae Păun, voatată de PDL şi UDMR. Decizia este una discutabilă: comisiile parlamentare pot decide să lucreze cu uşile închise , dar în general, astfel de hotărâri erau luate doar în cazurile când se discutau documente cu caracter secret. Deputații din comisia pentru drepturile omului au refuzat să accepte punctele de vedere exprimate de Academia Română și Forumul Civic al Românilor (FCR) din Covasna, Harghita şi Mureş asupra proiectului legii privind Statutul minorităţilor naţionale.

Dezbaterile privind Statutul minorităţilor au avut loc ieri după ce subiectul a fost amânat de mai multe ori din cauza neînţelegerilor din Coaliţia de guvernare. Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a dezbătut, ieri, 18 articole din Statutul minorităţilor şi urmează să continue discuţiile astăzi, luni şi marţi, deputatul Nicolae Păun apreciind că raportul Comisiei va fi finalizat marţi. După finalizarea dezbaterilor din comisiei, proiectul va fi trimis plenului Camerei Deputaţilor şi, ulterior, Senatului.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite