Riscă România să piardă banii din PNRR? Răspunsul lui Iohannis

0
Publicat:

Președintele României a precizat că partidele Puterii au înțeles că reformele din PNRR sunt esențiale pentru a putea primi bani europeni, fiind încrezător că deși unele merg mai greu, vor fi duse până la capăt.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Întrebat dacă România să riscă să piardă bani europeni, din cauza ritmului lent de îndeplinire a reformelor din PNRR, șeful statului a precizat.

După părerea mea, nu riscăm acest lucru. Că unele reforme se negociază mai greu într-o coaliție de trei partide, cred că este destul de ușor de înțeles, dar, pe de altă parte, politicienii - și asta este impresia mea - au înțeles că fără aceste reforme nu se poate continua și sunt plin de speranță că vor fi îndeplinite toate așa-numitele jaloane pentru a primi banii din PNRR. Ar fi foarte, foarte păcat să nu se realizeze, fiindcă a fost foarte complicat de negociat pentru acești bani. Este o sumă imensă de care trebuie să beneficieze România și românii”, a afirmat Klaus Iohannis. 

Chestionat în ceea ce privește posibilitatea ca Republica Moldova să intre în UE până în 2030, președintele României a punctat. 

Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru și ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanția că toată lumea se află pe aceeași treaptă. Eu am spus-o și în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an și pentru asta și ajutăm administrația din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administrația din Moldova și de felul cum la Bruxelles sunt văzuți pașii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Știm însă din experiența noastră că durează ani de zile”, a declarat șeful statului.

Asigurări privind rocada premierilor

Președintele României a subliniat că nu sunt probleme în ceea ce privește schimbarea premierilor. „Se va face. Se va face, rotația se va face. Nu există niciun fel de complicație și problemă în interiorul coaliției și vă spun aceste lucruri fiindcă am discutat cu ei. Deci rotația se va produce, dar toți s-au înțeles că nu se poate rezolva și negocierea acestei greve, care se dovedește a fi foarte dificilă din multe motive și rotația, în același timp, dar clasa politică a înțeles solicitările dascălilor, Guvernul a înțeles, coaliția a înțeles, a acționat. Deci, repet, ceea ce au tot cerut - act normativ publicat în Monitorul Oficial - s-a dat, este publicat, se poate citi, este lege. Iar negocierile politice pentru rotație vor fi finalizate cât de curând și se va trece la treabă”, a mai completat șeful statului. 

De asemnea, Klaus Iohannis a avut un discurs foarte dur la adresa sindicatelor, fiind de părere că Guvernul a răspiuns tuturor solicitărilor profesorilor, așa că trebuie să se întoarcă la ore.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite