Semnalele reuniunii de top din Republica Moldova. Concluziile lui Iohannis

0
Publicat:

Președintele României a subliniat că reuniunea liderilor de top din Europa, care are loc în Republica Moldova, e importantă atât pentru Chișinău, pentru Ucraina, dar și pentru întreaga Europa de Est și spațiul din jurul Mării Negre.

Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Președintele României, Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

A fost o reuniune la care s-au discutat multiple teme de actualitate stringentă pentru continentul nostru, începând cu impactul războiului din Ucraina asupra noastră, a tuturor statelor europene, dar și a lumii în ansamblu, și terminând cu aspecte concrete de interes pentru toți participanții, precum cele legate de consolidarea rezilienței, securitatea energetică și aspectele legate de conectivitate. Din punctul nostru de vedere, al României, dincolo de subiectele sectoriale, un obiectiv principal al reuniunii a fost lansarea mai multor semnale politice clare. Acest obiectiv a fost atins, aș zice, de o manieră categorică”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Un prim semnal a fost cel privind importanța Republicii Moldova pentru întregul continent european și privind sprijinul pe care acest stat îl primește pentru asigurarea securității și stabilității sale, precum și pentru aderarea la Uniunea Europeană. Republica Moldova nu este singură în fața provocărilor cărora trebuie să le facă față. România îi este alături, așa cum am arătat, prin fapte concrete, cu fiecare ocazie și acest lucru l-am spus și în deschiderea Summitului când am luat cuvântul, Moldova nu este singură. Și, așa cum s-a arătat aici, practic în unanimitate, și celelalte state europene îi sunt alături. Sunt convins că sprijinul statelor democratice va continua pentru Republica Moldova, pentru Ucraina și pentru regiune, creșterea securității, a rezilienței însemnând creșterea securității și a rezilienței pentru noi toți, inclusiv pentru România și pentru români.”, a completat liderul de la Palatul Cotroceni.

Solidaritatea cu Ucraina: Ajutor până când învinge

Un al doilea semnal, de asemenea de importanță crucială, a fost reiterarea, după primul Summit al Comunității, cel de la Praga, a sprijinului pentru Ucraina și pentru poporul ucrainean, în lupta lor pentru a câștiga războiul de agresiune declanșat de Rusia.  Un sprijin care, așa cum am mai spus, va fi acordat atât timp cât este necesar, pentru a ajuta Ucraina să-și asigure independența, suveranitatea și integritatea teritorială”, a mai punctat șeful statului. 

Un al treilea semnal a fost adresat regiunii în ansamblul său. Europa de Est și regiunea extinsă a Mării Negre sunt regiuni a căror importanță strategică a devenit în ultima vreme evidentă pentru tot mapamondul. Iar discuțiile noastre de astăzi confirmă atenția care este acordată regiunii, la nivelul pe care, trebuie să o spun așa, îl merită. În plus, așa cum a rezultat și din dezbaterile din paneluri, ne bucură că domeniul rezilienței, pe care România îl pune de mai mulți ani în centrul acțiunilor sale de politică externă, a fost practic confirmat în dezbateri ca având relevanță strategică. Și din acest punct de vedere putem spune că Summitul a fost un succes”, a mai completat președintele României. 

Privim cu încredere către viitor, către Summitul Comunității pe care Spania îl va găzdui în toamnă, pentru a vedea cum avansează procesele care au fost declanșate acum cu ocazia acestui Summit din Moldova”, a conchis liderul de la Palatul Cotroceni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite