România oprește contribuțiile către agenția ONU pentru refugiaţii palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, luni, că România oprește plata contribuției la agenția ONU pentru refugiaţii palestinieni, după acuzațiile de implicare a unor angajaţi în atacurile Hamas din 7 octombrie, din Israel.

MAE: Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA Foto: Arhivă
MAE: Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA Foto: Arhivă

MAE a luat notă cu maximă îngrijorare de recentele acuzații grave privind presupusa implicare a unor membri ai personalului Agenției Organizației Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina în Orientul Apropiat - UNRWA - în atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului, de la 7 octombrie 2023.

Aceste acuzații trebuie să facă obiectul unor investigaţii imediate și aprofundate ale ONU. Salutăm reacția rapidă a conducerii UNRWA de a rezilia cu efect imediat contractele persoanelor vizate și ne exprimăm toată încrederea că investigațiile demarate de ONU, aflate inclusiv în atenția Secretarului General al organizației, vor clarifica situaţia în cel mai scurt timp”, a transmis MAE, prin intermediul unui comunicat de presă.

Ministerul a anunțat că până la finalizarea investigației, „nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA”.

Până la finalizarea investigației, MAE nu va lansa proceduri pentru noi contribuții voluntare către UNRWA. Nevoile civililor palestinieni vor continua să fie o prioritate pentru România, urmând a ne menține coordonarea cu partenerii noştri, inclusiv la nivel european”, a precizat sursa citată.

MAE reamintește că România a condamnat ferm, încă din primele momente, atacurile Hamas de la 7 octombrie 2023 împotriva Israelului, „considerând inacceptabile actele teroriste, exprimând regretul pentru victimele înregistrate, condamnând luarea de ostatici și făcând apel pentru eliberarea acestora”. Ministerul precizează că toate elementele sunt în deplină concordanță cu poziția consacrată, principială a României față de situația din Orientul Mijlociu și Procesul de Pace din regiune, cu accent pe soluția celor două state.

Ministerul de Externe a subliniat duminică, că este îngrijorat cu privire la acuzațiile de implicare a 12 angajaţi ai Agenției ONU pentru refugiați în atacurile Hamas din 7 octombrie, din Israel. Și drept răspuns la solicitările presei, instituția a transmis ieri și cea mai recentă Hotărâre de Guvern privind plata contribuțiilor financiare voluntare anunțate de România în cadrul Conferinței Bruxelles VII și în cadrul Conferinței anuale a Donatorilor internaționali UNRWA, în sumă de 200.000 de euro.

Angajați ai Agenției, suspectați de colaborare cu Hamas

Reamintim că, vineri, UNRWA a anunţat deschiderea unei anchete în cazul mai multor angajaţi suspectaţi de implicare în atacurile din 7 octombrie din Israel comise de Hamas şi că că a întrerupt colaborarea cu aceştia.

După anunțul Statelor Unite de încetare temporară a oricărei contribuţii financiare viitoare către UNRWA, Canada, Australia, Italia, Regatul Unit, Finlanda, Ţările de Jos şi Germania i-au urmat exemplul, Elveţia, anunțând pe de altă parte, că aşteaptă să aibă mai multe informaţii înainte de a lua o decizie cu privire la ajutorul acordat UNRWA.

Agenţia a anunţat că a renunţat la 12 angajați.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, Matthew Miller, afirmase într-un comunicat că 12 suspecţi din cadrul UNRWA ar putea avea legături cu atacul organizaţiei islamiste Hamas împotriva Israelului.

Şeful agenţiei, Philippe Lazzarini, a apreciat sâmbătă aceste suspendări de fonduri drept "şocante", având în vedere măsurile deja luate şi faptul că "2 milioane de persoane depind de acestea pentru simpla lor supravieţuire".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite