Discuţii la Paris între SUA, Egipt, Israel şi Qatar privind Fâșia Gaza. Este posibil un armistițiu de 30 de zile

0
Publicat:

Contacte au avut loc duminică la Paris între directorul CIA, William Burns, şi responsabili de rang înalt din Egipt, Qatar şi Israel, pentru a discuta despre un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza, au declarat surse apropiate participanţilor la aceste discuţii, potrivit France Presse.

Palestinieni care fug fin Fâșia Gaza FOTO Profimedia
Palestinieni care fug fin Fâșia Gaza FOTO Profimedia

Cele patru ţări au avut de asemenea contacte cu autorităţile franceze, obiectivul fiind de a progresa către un acord care să prevadă o pauză în lupte şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea palestiniană Hamas.

O sursă de securitate de la Washington afirmase vineri că preşedintele american Joe Biden l-a trimis la Paris pe directorul CIA pentru discuţii cu omologii săi israelian şi egiptean, precum şi cu premierul qatarez.

În ce priveşte pistele unui acord aflat în discuţie la Paris, publicaţia New York Times scrie despre un posibil armistiţiu care să dureze 30 de zile şi să permită eliberarea femeilor, a ostaticilor cei mai în vârstă şi a răniţilor.

În această perioadă de 30 de zile, conform aceluiaşi ziar, părţile ar urma să negocieze detaliile continuării armistiţiului cu încă 30 de zile, perioadă în care să fie eliberaţi de către Hamas ostaticii bărbaţi şi soldaţii. Acordul ar cuprinde de asemenea eliberarea unor palestinieni deţinuţi în închisorile israeliene.

Circa 250 de persoane au fost capturate şi duse în Fâşia Gaza de către gruparea Hamas în timpul incursiunii efectuate de aceasta în sudul Israelului pe 7 octombrie. Dintre aceşti ostatici, circa o sută au fost eliberaţi la sfârşitul lui noiembrie în timpul unui armistiţiu, în schimbul unor deţinuţi palestinieni. Însă 132 de ostatici se mai află încă în Fâşia Gaza, dintre care 28 ar fi murit.

În atacul din 7 octombrie circa 1.140 de persoane au fost ucise în Israel, majoritatea civili. Israelul a ripostat imediat şi a jurat că va "anihila" mişcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Fâşia Gaza şi a lansat o vastă operaţiune militară soldată până în prezent cu 26.422 de morţi palestinieni, majoritatea femei, copii şi adolescenţi, conform ultimului bilanţ comunicat de Ministerul Sănătăţii din enclava palestiniană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite