Ciucă, indecis privind viitorul său politic. Ce variante are premierul după rocadă

0
Publicat:

Premierul României a precizat că are trei opțiuni pentru a continua într-o funcție publică după ce pleacă de la Palatul Victoria, una dintre ele fiind cea de vicepremier.

Nicolae Ciucă are cel puțin trei variante pentru viitorul său politic FOTO Inquam photos
Nicolae Ciucă are cel puțin trei variante pentru viitorul său politic FOTO Inquam photos

Sunt mai multe opţiuni pe care le analizez şi, în funcţie de finalul mandatului, voi lua o decizie. Sunt cel puţin trei opţiuni. Poate fi şi aceasta o opţiune”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat, joi într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu membrii PNL Gorj, dacă ar fi vicepremier în Guvernul condus de Marcel Ciolacu, după rotativa guvernamentală. Liderul PNL afirmase, la întrevederea cu membrii PNL Gorj, că rotativa se va desfăşura „în linişte şi aşezat”.

 „Nu există altă formulă politică pentru că, deşi vorbim de politică, are şi oleacă de aritmetică la bază, aritmetica parlamentară, care este dată de suma voturilor. Acum când vorbim, realitatea ne confirmă că nu există altă formulă politică şi tot realitatea bazată pe nevoia de stabilitate ne obligă în continuare să dăm dovadă de responsabilitate şi să finalizăm, într-un parteneriat politic, aşa cum l-am angajat atunci când am promis constituirea coaliţiei şi asigurarea funcţionării ei. Ca atare, rotativa guvernamentală se va produce la sfârşitul lunii mai. Încă mai analizăm şi, în funcţie de cum se va întâmpla, facem în aşa fel încât toată această rocadă să se producă în linişte şi aşezat. Sper ca electoratul să înţeleagă că în sfârşit avem o clasă politică pe care nu o interesează altceva decât stabilitatea ţării şi acea punere în aplicare a măsurilor despre care vorbim şi pe care le predicăm de fiecare dată când venim în faţa electoratului”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Ce opțiuni are Nicolae Ciucă

În primul rând, Nicolae Ciucă poate opta pentru varianta de vicepremier fără portofoliu, dar să aibă în coordonare ministerele ocupate de colegii din PNL. O a doua variantă este preluarea Ministerului Apărării, dar și a funcției de vicepremier. A treia variantă pentru Nicolae Ciucă este să meargă la șefia Senatului, o funcție care a rămas vacantă încă de la demisia lui Florin Cîțu. Atribuțiile de președinte al Senatului au fost deținute de Alina Gorghiu încă de la scurt timp după demisia lui Cîțu și încă joacă acest rol de șef interimar fosta președintă a PNL.

Deciziile privind oamenii din ministere, posibile renegocieri și eliberarea unor politicieni din funcții vor fi discutate de PNL în jurul datei de 10-12 mai, când va avea loc un Birou Politic Național și mai multe discuții informale cu liderii din teritoriu. Aceste întâlniri ar urma să se aplece atât pe tematici legate de guvernare, relația cu PSD, dar și pe probleme din interiorul filialelor, în condițiile în care toate discuțiile aprofundate pe ceea ce se întâmplă în organizații au fost amânate. 

Surse din PNl au precizat pentru „Adevărul” că liderii de la vârful partidului trebuie să vină cu un plan de organizare și un calendar legat de pregătirea oamenilor pentru alegerea celor mai buni candidați pentru scrutinile din 2024, în condițiile în care primul are loc în perioada mai-iunie, apoi în septembrie, iar în cele din urmă vor fi cele două tururi de prezidențiale și testul parlamentareor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite