Reacţii politice în scandalul hărţii Ungariei Mari. "Frustrările revizioniste nu au ce căuta în sport"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii români au reacționat dur după anunțul Federației Maghiare de Fotbal referitor la faptul că UEFA ar fi decis permiterea folosirii hărții Ungariei Mari la meciurile naționale maghiare. Federația Română de Fotbal a infirmat informaţia, precizând că UEFA nu va aproba cererea Budapestei.

Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu, președintele PSD FOTO: Inquam Photos

Informaţia privind permiterea de către UEFA a utilizării hărţii Ungariei Mari a fost prezentată de Federaţia Maghiară de Fotbal, iar reacţiile politice nu au întârziat să apară.

Gabriela Firea a salutat decizia UEFA de a respinge solicitarea Federației Maghiare de Fotbal ca la meciurile oficiale să apară steagul Ungariei Mari: „ E de apreciat și reacția rapidă a Federației Române de Fotbal, membră a UEFA, care se împotrivește total afișării unor simboluri care pot duce la violențe pe stadioane”. 

„Steagul Ungariei Mari, care include o parte a României, este un simbol revizionist și nu are ce căuta pe stadioane, la meciurile organizate la nivel European. Este doar un potențial motiv de incitare la ură și violență.  Politica, în special dacă poate scinda popoarele între ele, nu are ce căuta în sport. În fotbal, ca în toate celelalte competiții, e nevoie de fairplay, adică respect față de adversar și de țara din care el provine”, a punctat aceasta, într-o postare pe Facebook.

Ionuţ Stroe, fost ministru al Sportului şi actual purtător de cuvânt al PNL, a transmis că "politica nu are ce căuta în sport", menţionând că o astfel de decizie, dacă ar fi fost reală, ar fi "un precedent periculos".

„Ar veni în contradicție cu toate principiile care guvernează sportul. Nu ar face decât să sufle în pânze extremiștilor care pescuiesc oricum mereu în vremuri tulburi, ca cele de azi. (..) Este un context în care sunt aruncate multe „fitile” de acest fel, tocmai de către cei care vor tensiune, dezbinare și o slăbire a societăților noastre, a transmis purtătorul de cuvânt al PNL, într-o postare pe Facebook.

O reacție a venit și din partea liderului PSD, Marcel Ciolacu, care susține că „frustrările revizioniste nu au ce căuta în competițiile sportive”.

Ulterior, au venit şi precizări din partea Federației Române de Fotbal , în care se arată că „UEFA nu a autorizat și nu va autoriza afișarea simbolurilor menționate de Federația Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European. Considerăm că Federația Maghiară de Fotbal a greșit făcând anunțul respectiv întrucât afișarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conținut provocator și/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranță comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”.

Anunțul Federației Maghiare de Fotbal 

Federația Maghiară de Fotbal a anunțat, marţi, că UEFA și FARE, gruparea împotriva discriminării în fotbalul european, îi permit utilizarea hărții Ungariei Mari la meciurile echipei naționale, însă numai pentru varianta simplificată, fără simboluri și inscripții.

Potrivit Gazetei Sporturilor, în februarie, Sandor Csanyi, președintele Federației Maghiare de Fotbal și vicepreședinte al UEFA și FIFA, anunțase că va negocia cu forul european autorizarea simbolului Ungariei Mari la meciurile internaționale, astfel încât fanii care-l afișează să nu fie pedepsiți.

Ungaria mare este un concept politic revizionist prin care se vizează revenirea la graniţele anterioare anului 1918, adică recuperarea teritoriilor care aparţin acum altor state, printre care şi România.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite