Reacția Centrului Rus de Cultură și Știință, după ce România a decis închiderea instituției: „Ca și până acum, vă așteptăm!”

0
Publicat:

Centrul Rus de Cultură și Știință a anunțat că își va continua activitățile planificate până în luna august 2023, după ce România a decis suspendarea activității instituției. De asemenea, până atunci, toate obligațiile vor fi respectate.

Centrul Rus de Cultură și Știință se închide FOTO Facebook/ Casa Rusă București
Centrul Rus de Cultură și Știință se închide FOTO Facebook/ Casa Rusă București

Într-o postare pe pagina de socializare, Casa Rusă București a anunțat că va continua să desfășoare activitățile care au fost deja planificate, până în momentul în care se va anunța data exactă a închiderii.

„Dragi prieteni,

Vă informăm că, spre marele nostru regret, prin decizia autorităților române, Centrul Rus pentru Știință și Cultură își va suspenda activitatea începând cu luna august 2023.

Totodată, dorim să vă informăm că toate obligațiile actuale ale Centrului Rus pentru Știință și Cultură cu privire la desfășurarea cursurilor de limbi străine, a cercurilor creative, precum și a evenimentelor culturale și științifice programate pentru perioada primăvară-vară vor fi respectate.

Ca și până acum, vă așteptăm de luni până vineri la adresa noastră de pe Bulevardul Lascăr Catargiu.

Vă vom informa în prealabil despre data exactă a închiderii efective a Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București", au anunțat reprezentanții Centrului Rus de Cultură din București.

„Aceste derapaje s-au intensificat"

Marți, 21 februarie, Ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat, la dispoziția ministrului Afacerilor Externe, la sediul MAE, pentru a fi notificat cu privire la decizia autoritățile din România de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România.

Ambasadorul rus în România i-au fost aduse la cunoștință „situațiile repetate” în care Centrul s-a angajat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și adevărului istoric.

„Ambasadorului rus i-au fost reamintite situațiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acțiuni de prezentare distorsionată a realității și a adevărului istoric la nivelul opiniei publice românești. Aceste derapaje s-au intensificat și au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanșarea de către Federația Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acțiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele firești de consolidare a legăturilor culturale și s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare și disculpare a crimelor de război ale Federației Ruse din Ucraina”, se arată într-un comunicat al MAE.

„Atacuri hibride și dezinformare"

Potrivit sursei citate, secretarul de stat pentru afaceri strategice a transmis „dezaprobarea fermă a părții române” față de „încercările constante ale părții ruse de atacuri hibride și dezinformare prin trunchiere și manipulare premeditată a realității, și a făcut apel la aceasta din urmă să renunțe la asemenea practici”.

Prin urmare, suspendarea activității Centrului Rus pentru Cultură și Știință din România va avea loc până cel târziu la data de 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite