Aurescu, avertisment la reuniunea miniștrilor de Externe din UE privind intensificarea propagandei ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul a avertizat în cadrul reuniunii miniștrilor de Afaceri Externe cu privire la intensificarea propagandei pro-ruse, cu scopul scăderii susținerii Ucrainei, în contextul marcării unui an de la război. Aurescu a arătat că este nevoie de atenție și vigilență sporite în acest sens.

Aurescu a participat la reuniunea miniștrilor de Externe din UE FOTO Mediafax
Aurescu a participat la reuniunea miniștrilor de Externe din UE FOTO Mediafax

„Ministrul Bogdan Aurescu a avertizat, totodată, asupra intensificării propagandei pro-ruse, mai ales în contextul marcării anului de la începerea războiului, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și scăderea susținerii și solidarității la nivelul societăților din diferite state europene cu Ucraina și cetățenii ucraineni, fiind necesare atenție și vigilență sporite în acest sens”, arată un comunicat de presă al MAE. 

Potrivit MAE, „miniștrii europeni de externe au avut un schimb de opinii aprofundat privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, în contextul împlinirii, la 24 februarie, a unui an de la debutul războiului”.

În marja CAE, miniștrii de externe europeni au avut și un dialog cu ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova Nicu Popescu privind situația din Republica Moldova, subiect inclus pe agendă ca urmare a propunerii ministrului de externe Bogdan Aurescu, care „a salutat angajamentul solid al noii echipe guvernamentale de la Chișinău pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a acestui stat”.

În privința situației R. Moldova, ministrul a cerut un regim separat de sancțiuni pentru încercările de destabilizare ale țării vecine de către Rusia, a susținut nevoia ancorării ireversibile a Republicii Moldova la UE și a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pe mai multe planuri, pentru a putea face față atitudinii foarte asertive a Rusiei. „Astfel, cu privire la domeniul securitar și al rezilienței, a menționat utilitatea creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova, plecând de la nevoile anunțate de Chișinău, precum și sprijinirea creării unui centru StratCom în vederea combaterii dezinformării. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a menționat necesitatea utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Republicii Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni”, a explicat MAE. 

„În ceea ce privește agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul de externe Bogdan Aurescu a reafirmat angajamentul țării noastre de susținere pentru Ucraina și a menționat sprijinul multidimensional pe care țara noastră l-a acordat Ucrainei în ultimul an – tranzitul, în vederea exportului, a aproximativ 13 milioane de tone de cereale ucrainene, facilități economice, deschiderea a noi puncte de frontieră pentru creșterea conectivității, sprijin pentru refugiați, umanitar, asistență bilaterală pentru susținerea parcursului european al Ucrainei, sprijin pentru creșterea rezilienței și pe alte paliere. 

Sursa citată a mai arătat că, „în ceea ce privește acțiunile viitoare de susținere din partea UE, ministrul de externe român a menționat sprijinul pentru adoptarea rapidă a celui de-al zecelea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei, continuarea asistenței financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace, susținerea misiunii militare de asistență a UE pentru Ucraina, respectiv intensificarea demersurilor în vederea găsirii căilor juridice pentru tragerea la răspundere a celor vinovați de atrocitățile comise în Ucraina, inclusiv pentru crima de agresiune”.

„De asemenea, ministrul de externe a exprimat sprijinul pentru acțiunile coordonate de la nivelul ONU, întreprinse cu scopul adoptării Rezoluției privind Pacea în Ucraina, cu ocazia reluării sesiunii speciale de urgență a Adunării Generale a ONU privind situația din Ucraina, la 23 februarie 2023”, a mai arătat conducerea diplomației române.

Potrivit conducerii MAE român, miniștrii au dezbătut și situația din Afganistan, „evoluțiile din Iran, cu accent pe situația drepturilor omului și cooperarea Iranului cu Rusia în domeniul militar, precum și diplomația climatică și energetică”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite