Rusia ar putea relua sâmbătă livrările de petrol către Europa prin Ucraina. În plata transportului s-ar fi implicat ING Bank şi entităţi din Ungaria, Cehia şi Slovacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrol gaze Rusia FOTO Shutterstock

ING Bank ar fi fost de acord să proceseze o plată pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, a afirmat rafinăria slovacă Slovnaft şi o altă sursă familiarizată cu această chestiune, eliminând cauza opririi livrărilor de petrol către Europa Centrală săptămâna trecută, transmite Reuters.

Plata, dacă va fi confirmată de toate părţile, va duce spre restabilirea fluxurilor de petrol către Republica Cehă după o întrerupere de o săptămână şi, de asemenea, ar crea condiţiile pentru viitoarele plăţi pentru tranzitul către regiune.

Marţi, monopolul rus Transneft a declarat că livrările prin intermediul conductei Drujba au fost suspendate către Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia începând cu 4 august, deoarece sancţiunile occidentale l-au împiedicat să plătească taxele de tranzit către compania ucraineană de tranzit Ukrtransnafta.

Fluxurile către Ungaria şi Slovacia au fost reluate miercuri, după ce rafinăria ungară MOL şi unitatea sa slovacă Slovnaft au găsit o soluţie de rezolvare plătind ele însele taxa către compania ucraineană de tranzit Ukrtransnafta, însă livrările către Republica Cehă nu au fost reluate.

„Potrivit informaţiilor noastre, banca a reconsiderat plata iniţial blocată între companiile de tranzit pentru taxa de tranzit şi a acceptat-o în cele din urmă", a declarat purtătorul de cuvânt al Slovnaft, Anton Molnar.

"Acest lucru confirmă faptul că cadrul creat în acest fel este funcţional şi poate fi o soluţie pe termen lung", a spus el.

O altă sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că plata a fost deblocată de banca olandeză ING şi că fluxurile către Cehia ar trebui să fie reluate până sâmbătă. ING a refuzat să comenteze.

Compania rusă Transneft a declarat vineri că plata pentru tranzitul de petrol către Republica Cehă a ajuns la bancă şi că se aşteaptă o confirmare din partea Ucrainei, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat RIA.

„Aşteptăm o confirmare din partea Ukrtransnafta privind transferul de fonduri pentru a porni pomparea (petrolului) spre Republica Cehă", a declarat Igor Dyomin, un consilier al preşedintelui Transneft, pentru RIA.

Ţările din Europa Centrală sunt parţial dependente de petrolul rusesc şi în mare măsură de gazul rusesc şi au obţinut excepţii de la viitoarea interdicţie a Uniunii Europene privind importurile de petrol rusesc până când îşi vor ajusta rutele de transport maritim şi rafinăriile pentru alt tip de petrol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite