Raport: Doar 10 din 15 partide au o femeie în primele trei locuri pe liste la europarlamentare

0
Publicat:

Toate listele propuse pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie respectă principiul reprezentării ambelor sexe, dar cu toate acestea, doar 10 din 15 partide sau alianțe au inclus o femeie în primele trei locuri, conform unui raport realizat de Expert Forum. Potrivit specialiștilor, în 2019, 31% din candidaţi au fost femei și nu există o creştere în 2024.

Listele pentru alegerile europarlamentare nu includ mențiuni despre sexul candidaților Foto: Arhivă
Listele pentru alegerile europarlamentare nu includ mențiuni despre sexul candidaților Foto: Arhivă

Pentru alegerile din iunie, partidele și alianțele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) și 364 candidați de sex masculin (68%). În 2019, 31% din candidați au fost femei, deci nu există o creștere în 2024. Comparativ, în prezent, 5 din 33 de europarlamentari din femei (15%)”, potrivit unui raport publicat duminică de Expert Forum (EFOR).

Conform raportului, cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR și SOS România (39%), urmate de PSD+PNL (37%). Alianța Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul femeilor candidat se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%. 

Iar la nivel de partid cele mai echilibrate situații sunt la USR (12 F/11 M) și PSD (12 F/11 M). La PNL, doar un sfert din candidați sunt femei – 5 din 20, în timp ce la UDMR 13 din 43 de candidați sunt femei.

Raport EFOR: Sexul candidaților la alegerile europarlamentare Foto: captură de ecran
Raport EFOR: Sexul candidaților la alegerile europarlamentare Foto: captură de ecran

Analiza datelor EFOR arată că 10 din 15 partide/alianțe au inclus o femeie în primele trei locuri. La Alianța Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina - Mădălina Prună), iar la Alianța PSD+PNL se regăsește pe locul 3 (Gabriela Firea).

La AUR cea mai sus poziționată femeie este pe locul 4 - Teodorescu Maria – Georgiana. Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD și ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose.

Câte candidate au șanse să ajungă în PE

Reper este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar, adică a pus alternativ candidații de sex masculin, respectiv feminin (cel puțin în prima jumătate a listei).

Conform unor estimări, PSD+PNL ar putea obține 16 mandate, ceea ce înseamnă că ar putea trimite în Parlamentul European 3 femei: Gabriela Firea, Adina Vălean și Maria Grapini. În cazul ADU ar putea intra Cristina – Mădălina Prună și Violeta Alexandru. Din partea AUR - care ar putea obține 8 mandate - ar putea deveni europarlamentare trei candidate: Dumitrescu Cristina – Gabriella, Gherasim Laura și Teodorescu Maria – Georgiana. În situația în care SOS România trece pragul electoral de 5% ar putea deveni europarlamentară Diana Șoșoacă, prima pe lista de candidați”, conform EFOR.

EFOR a analizat listele de candidați pentru a identifica dacă partidele/ alianțele au ținut cont de principiul reprezentării proporționale. Art. 16 alin. (8) din Legea nr. 33/2007 stabilește că „istele de candidați pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European se întocmesc astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe”.

Toate listele propuse respectă principiul reprezentării ambelor sexe, dar cu toate acestea specialiștii au verificat și poziția pe care se regăsesc femeile pe listele de candidați, „pentru a vedea dacă sunt pe locuri eligibile sau sunt mai degrabă puse pe locuri de pe care nu au șanse să fie alese”. Listele nu includ mențiuni despre sexul candidaților, informații fiind colectate manual de către EFOR.  

Pentru alegerile din 2024 s-au înscris 15 partide/alianțe și 7 candidați independenți, iar termenul limită pentru anunțarea candidaturilor finale este 29 aprilie. Potrivit sursei citate, raportul nu include astfel lista finală de candidaturi aprobate, ci are scopul de a evidenția câteva dintre caracteristicile listelor propuse de partide și alianțe.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite