PSD acuză PNL de „exagerări populiste” pe taxa de solidaritate: Nu ar sufoca mediul de afaceri și nu ar crește prețurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Social-democrații i-au acuzat pe liberali că invocă exagerări populiste în refuzul privind taxa de solidaritate cerută de PSD, susținând că scopul final este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii. 

PSD susține că taxa cerută este necesară pentru scăderea impozitării muncii FOTO Shutterstock
PSD susține că taxa cerută este necesară pentru scăderea impozitării muncii FOTO Shutterstock

„PSD precizează că scopul final al taxei de solidaritate este de a susține măsurile pentru scăderea impozitării muncii – în special la angajații cu venituri mici sau medii – și de a susține sistemul de Educație care pregătește viitoarea forță de muncă a României”, a transmis partidul într-un mesaj pe Facebook. 

Potrivit social-demcoraților, „într-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ar trebui ca și companiile mari care au plătit impozite mai mici de 1% din cifra lor de afaceri să plătească măcar această cotă pentru a susține creșterea veniturilor angajaților care contribuie cel mai mult la dezvoltarea României”.

„Acesta este principiul solidarității, care ar trebui promovat de toate partidele politice pentru a menține în România această forță de muncă productivă, atât de importantă pentru economia națională”, au susținut social-democrații într-un comunicat de presă, cerând PNL să hotărască „dacă vrea să fie alături” de angajații „care au fost afectați puternic de creșterea prețurilor, în contextul inflaționist global”.

De asemenea, PSD a susținut totodată că „este o exagerare populistă să spui că o astfel de abordare ar sufoca mediul de afaceri și ar crește prețurile finale, din moment ce, în marea lor majoritate, companiile din România care își declară profiturile obținute în mod real, plătesc deja un impozit cel puțin echivalent cu 1% din veniturile lor, fără a avea prețuri mai mari ca celelalte”.

Problema taxei de solidaritate cerută de PSD

  Prezentarea priorităților PSD și PNL în noua sesiune legislativă a încins spiritele între membrii formațiunilor politice, pe agenda celor două fiind subiecte pe care partidele au o viziune diferită, cum este cazul alegerilor din 2024sistemul fiscal, dar și proiecte care trebuie să ajungă în Parlament, precum legile Educației.   

Tema unei taxe pentru companiile cu cifră de afaceri mare a încins din nou spiritele între liderii Coaliției, fiind un subiect pe care șeful PSD a insistat în ultimii ani, însă s-a lovit mereu de refuzul liberalilor. 

Taxa de solidaritate propusă de PSD impune acestor companii să plătească un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. În prezent, sunt multe companii românești care raportează profiturile reale și plătesc impozite a căror valoare depășește 3-4% din cifra lor de afaceri”, au explicat reprezentanții PSD.

În replică, liberalii au susținut că nu sprijină majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite pentru că „ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme”.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri