Interviu. Lider PSD: „În Guvernul Ciolacu nu se vor accepta probleme de integritate”. Ce propune partidul pentru cota unică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Gabriel Zetea a vorbit, într-un interviu pentru „Adevărul", despre renunțarea la cota unică de impozitare și introducerea unei taxe de solidaritate, principala temă abordată de PSD în ultimele zile, dar și despre alte subiecte care aprind contre în Coaliție. Social-democratul a avut și un avertisment pentru liberali.  

Zetea a subliniat că Guvernul condus de PSD nu va avea probleme de integritate FOTO Inquam Photos
Zetea a subliniat că Guvernul condus de PSD nu va avea probleme de integritate FOTO Inquam Photos

Prezentarea priorităților PSD și PNL în noua sesiune legislativă a încins spiritele între membrii formațiunilor politice, pe agenda celor două fiind subiecte pe care partidele au o viziune diferită, cum este cazul alegerilor din 2024, sistemul fiscal, dar și proiecte care trebuie să ajungă în Parlament, precum legile Educației

Nu în ultimul rând, temele abordate au dus inclusiv la contre pe subiectul acordului pentru rotativa guvernamentală, care ar urma să aibă loc în luna mai a anului acesta. 

„Adevărul” a luat legătura cu reprezentantul social-democraților pentru a afla mai multe despre viziunea partidului în contextul dat. Gabriel Zetea este membru din partea grupului parlamentar al PSD în Comisia pentru buget, finanțe și în Comisia juridică din Camera Deputaților. 

De ce ar vrea și când ar vrea PSD aplicarea unei taxe de solidaritate?

Gabriel Zetea: Cât de repede posibil. Până la urmă, toate companiile care activează în România trebuie să participe în mod egal la susținerea dezvoltării societății românești. De aceea, în ultima perioadă, și vedem, ăsta este un principiu european, abordat inclusiv de către Comisia Europeană. Companiile care, în anumite situații excepționale reușesc să facă profituri excepționale, dar speculative întrun anumit moment al pieței, pot să fie taxate mai mult.

Atunci când Comisia Europeană a propus această taxă de solidaritate, liberalii au vfost de acord pentru că venea propunerea dinspre Comisia Europeană. În România, în momentul în care o propune partidul social-democrat, vedem alți lideri ai PNL care spun că nu sunt de acord. Cerem în primul rând o clarificare a poziției conducerii PNL.

Vedem în România că s-au produs astfel de profituri în situații excepționale. Se impun măsuri excepționale pentru ca o parte a banilor care au fost obținuți în urma creșterii speculative a unor prețuri pe care le-au plătit românii, măcar o parte a acestor bani să ajungă înapoi în buzunarele românilor, care au nevoie de mai mult sprijin din partea statului în această perioadă și aici sigur că vorbim în primul rând de companiile din energie și altele care au realizat profituri speculative. 

Taxa de solidaritate nu ar afecta și persoanele fizice?

Gabriel Zetea: Salariații au o legislație specifică. În salariu ai o contribuție pe care o plătești, așa cum este stabilită în Codul Fiscal. Întreprinderile mici și mijlocii în acest moment, în România, plătesc fix o taxă de 1 la% raportată la cifră de afaceri. Mai mult, companiile românești mari care activează pe acțiuni în economia românească, alături de alte multinaționale, raportau undeva între 3% și 5%.

Sunt unele comapnii care, prin optimizări fiscale legale, reușesc o bună parte a profitului să îl exporte în afara granițelor. Așadar, această taxă se va aplica exclusiv acelor companii care fac astfel de optimizări fiscale.

Rămâne în continuare să se aplice cotă de 16% pe impozitul pe profit, dar nu mai puțin de 1% raportat la cifra de afaceri. Așadar, doar o parte a companiilor care fac astfel de inginerii financiare ar putea să fie afectate de această măsură propusă de PSD, mereu acceptată de Coaliția de la guvernare, într-un moment în care luăm o măsură excepțională. 

E un obiectiv pentru PSD impunerea unui impozit progresiv în 2024?

Gabriel Zetea: Dinainte de a intra la guvernare, PSD a spus că este nevoie de o schimbare în România a filozofiei fiscale pe principiu european. Toate țările dezvoltate din vestul Europei, la care România se raportează și spre care tinde la nivel de dezvoltare, toate au implementat în legislația fiscală impozitul progresiv. În sensul în care, cei care câștigă puțin plătesc taxe mai mici și cei care câștigă foarte mult plătesc taxe mai mari. Doar țările din estul Europei și în general țările din fostul bloc comunist mai mențin un impozit unic de impozitare. 

Și în România, de altfel, în acest moment de fapt nu avem o taxare unică. Avem 16% pe impozitul pe profit, avem 10% la impozitul pe salarii, avem 1% la organizațiile mici și mijlocii raportat la cifra de afaceri, avem 0% la anumite categorii profesionale. Numai de taxă unică nu mai este vorba în România, în perioada aceasta. Trebuie să evoluăm. Economia românească a evoluat.

Cota de impozitare unică și-a făcut până la urmă datoria la momentul la care a fost potrivită, dar acum este un model de impozitare învechit, noi trebuie să ne modernizăm. Iar dacă germanii, englezii și francezii au ales impozitarea progresivă, atunci cred că și România poate să facă acest lucru pentru că suntem o țară sub umbrelă NATO, sigură din punct de vedere a investițiilor și nicio investiție nu va pleca din România, atâta vreme cât noi le cerem, corect, să fie solidari cu restul societății românești. 

Colegii din Coaliție susțin încă această cotă unică și spun că „nu și-a atins încă potențialul maxim”. Credeți că un ministru PNL la Finanțe și cei doi șefi de comisiile din Parlament (de la buget-finanțe) ar accepta vreodată impozit progresiv?

Gabriel Zetea: Un impozit progresiv nu poate să fie impus de către un singur partid. Este nevoie, într-adevăr de discuții la nivelul Coaliției. PSD va propune colegilor de la PNL acest lucru, iar de îndată ce se va lua o decizie politică, nu din acest an, nu din 2023, de la momentul rotației guvernamentale. Vorbim despre 2024 sau chiar mai încolo.

E nevoie de un timp de pregătire a economiei românești pentru un nou model de impozitare, adică nu cerem să se întâmple acest lucru imediat, ci doar să luăm o decizie politică pentru a putea pregăti economia, ANAF-ul, la un moment dat să evoluăm și să avem acest tip de impozitare în România, prin care marea majoritate a celor care lucrează în România au de câștigat. 

Nu vorbim de creșterea impozitelor pentru vreo categorie, ci vorbim de deductibilități și reduceri a impozitelor fiscale pentru cei care câștigă mai puțin. 

De ce PSD nu spune nici faptul că este de acord, nici faptul că se opune comasării alegerilor - locale cu parlamentare? Se dorește o altfel de comasare – cea cu prezidențiale? Cea cu europarlamentarele e imposibilă. Chiar șeful PSD a spus că el privește lucrurile de la capete, nu din mijloc, așa cum sunt localele și parlamentarele între cele patru scrutinuri.

Gabriel Zetea: Nu este un refuz al PSD de a discuta această propunere a PNL. Vrem să analizăm argumentele pe care le colegii din PNL, dacă ele se susțin, sigur, și PSD are o poziție flexibilă pe acest subiect. Dacă specialiștii noștri ne spun că putem să trecem de controlul de constituționalitate și nu facem aceste modificări doar pentru a avantaja partidele la putere, care a fost o boală a în ultimii 30 de ani de zile a tuturor celor care s-au aflat la putere, au făcut legi electorale pentru a-și avantaja propriul partid.

PSD nu își dorește asta, dorim să avem o legislație care să funcționeze pe foarte mulți ani de zile, pentru ca partidele mici sau mari, la putere sau în opoziție din România să se poată pregăti din timp pentru felul de alegeri stabilit. Deci, putem să discutăm, dar haideți să vedem argumentele și să analizăm dacă ar trece de controlul Curții Constituționale, pentru că un astfel de proiect sigur va fi atacat la CCR.

Mai mult, nu cred că este momentul acum în România. Acum vorbim despre impozitare, despre accesare de fonduri europene, despre cu totul și cu totul alte priorități pe care le are România, nu, cu un an și jumătate înainte de alegeri, discutăm despre cum o să fie alegerile și cum o să facem. Haideți să luăm prioritățile rând pe rând, iar prioritățile în acest moment sunt lupta împpotriva inflației, în primul rând, și mai puțin legislația electorală. 

Suntem deschiși la oricare dintre discuții și înțelegem, inclusiv reducerea cheltuielilor, dar există contraargumente, ar fi prea multe buletine de vot pe care să le dai unei persoane, nu știu cât de mult îngreunează procesul de votare, cât îl lungește. Sunt diferite aspecte care trebuie discutate. PSD are receptivitate pe acest subiect. Doar atragem atenția să nu facem o legislație care ar avantaja partidele la putere. 

Credeți că aleșii locali s-ar lăsa păcăliți de o comasare, după ce guvernele din ultimii patru ani i-au dus cu zăhărelul că le vor da pensii de serviciu, dar acestea nu au intrat în plată nici acum?

Gabriel Zetea: În primul rând, nu este neapărat o dorință a unor partide de a avea indemnizația aceasta de vârstă pentru aleșii locali. E vorba de un climat care există în acest moment, iar în general, societatea românească este împotriva unor astfel de indemnizații, împotriva pensiilor speciale în general și toate aceste indemnizații sunt considerate de către români a fi pensii speciale. O guvernare, oricare ar fi, nu poate să guverneze împotriva voinței cetățenilor. Dacă românii își doresc desființarea pensiilor speciale, atunci ăsta este și obeictivul PSD, acela de a desființa aceste pensii speciale și cred că această guevrnare, având în vedere că are și un obiectiv pe PNRR, poate să găsească soluții alternative. 

Foarte mulți au activat în funcții de primari acum 10-15 ani, când indemnizațiile lor erau foarte mici. Sunt primari care ies la pensie în acest moment cu 1000 și ceva de lei, e bătaie de joc pentru activitatea pe care au avut-o, așadar trebuie să găsim alternative până la urmă pentru ca toate categoriile socio-profesionale să beneficieze de respectul societății la momentul la care ies la pensie, care își asigură o viață decentă. 

Rămâne să discutăm. La acest moment probabil că nu este oprtun în a aproba sau nu o categorie mai veche sau mai nouă de pensii speciale. Rămâne să analizăm. 

Când vorbeşte despre evaluare, se referă Marcel Ciolacu atât la miniștri PNL care ar trebui schimbați, cât și la miniștri PSD? E un semnal că dorește unele modificări între reprezentanții social-democrați din Guvern?

Gabriel Zetea: Nu cred că putem să ne ascundem după deget și să spunem în acest moment că nu există probleme la nivelul vizibilității sau percepției guvernului în ochii românilor. Există probleme de integritate în ceea ce îi privește pe anumiți miniștri. Cred Că Marcel Ciolacu s-a referit exact la asta.

În Guvernul în care premier va fi președintele PSD, Marcel Ciolacu, nu se vor accepta asttfel de probleme de integritate la niciun ministru, fie el PSD, fie el PNL.  Aceste probleme sunt în ceea ce îi privește acum pe miniștri PNL, Dacă ar fi fost membri ai PSD, niciunul nu ar mai fi fost membru al Guvernului. Asta a vrut să spună Marcel Ciolacu.  

Au mai apărut și unele divergențe pe legile Educatiei. Inclusiv un secretar de stat PSD a fost lăsat fără atribuțiile pe care le avea înainte. Ce va face PSD, va lăsa tema la PNL, acolo unde este și ministerul sau va merge mai departe?

Gabriel Zetea: Nu este o temă a PNL-ului, a PSD-ului sau a vreunui partid politic legile Educației. Au fost schimbat schimbate mult prea mulți ani. De fiecare dată când au venit miniștri, au venit cu o altă viziune și asta a dus la o instabilitate a sistemului. Legile Educației sunt ale tuturor românilor pentru că ele se referă la copiii noștri. 

Nu putem să acceptăm că cineva confiscă acestă temă. Mai mult, ea trebuie să fie și mai transparentă decât a fost până acum. Nu cred că trebuie să sancționăm delictul de opinie. Dacă cineva se pronunță că este bine sau nu un lucru în legile Educației trebuie să îl ascultăm, apoi să facem într-un fel sau în altul. 

Dar în primul rând trebuie să ascultăm asociațiile de părinți, inspectoratele școlare județene, părinții, pentru că ei sunt românii care au la școală acești copii. 

Schimbăm traiectoria unor copii care se pregătesc într-un anumit fel și pe ultima sută de metri facem alte lucruri. Haideți să analizăm de șapte ori și atunci când aprobăm aceste legi, să le aprobăm o dată și bine. Educația din România să scoată cu adevărat absolvenți performanți. Deci, anallizăm transparent, nu confiscăm această temă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite