Prima ciocnire PSD-PNL pe legile Educației. Secretar de stat social-democrat, lăsat fara atribuții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat din Ministerul Educației, Florin Lixandru, a subliniat că, în opinia PSD, legile educației pot fi dezbătute tot anul 2023, fiind proiecte prea importante.

Un secretar de stat PSD acuză că i-au fost retrase atribuțiile FOTO Arhivă
Un secretar de stat PSD acuză că i-au fost retrase atribuțiile FOTO Arhivă

Secretarul de stat a acuzat că i-au fost retrase atribuțiile în urma unui „delict de opinie” pe tema legilor educației, care se află încă în dezbaterea experților Coaliției de guvernare și pentru care a afirmat că se dorește „o dezbatere reală”. 

„Perspectiva PSD asupra Legilor Educației este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuția Coaliției stabilirea unui calendar extins de analiză publică și adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educației are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci și cele privind Legea Educației, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a transmis Florin Lixandru într-o postare pe Facebook. 

Potrivit secretarului de stat, „PSD are 4 obiective esențiale, strategice, de mare importanță pentru copii și părinți, în privința proiectelor Legilor Educației:

1) Acces neîngrădit la educație pentru toți copiii;

2) Combaterea abandonului școlar;

3) Importanța pregătirii viitoarei forțe de muncă, respectiv calificarea în funcție de cerințele pieței muncii;

4) Dezvoltarea after-school-ului pentru sprijinirea părinților care muncesc”. 

Florin Lixandru a argumentat că în urma analizei PSD asupra proiectelor, s-a constat că sunt necesare cîteva corectări în privința unor subiecte „definitorii pentru viitorul copiilor”.  

Potrivit secretarului de stat, în privința admiterii la liceu, „PSD nu va accepta o formulă care restrânge drastic accesul copiilor la educație de calitate”. Florin Lixandru a argumentat că „este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției”.

Secretarul de stat a susținut că PSD privește și creșeterea probelor pentru bacalaureat cu rezervă, iar „eliminarea specializării învățător/învățătoare din cadrul liceelor pedagogice și modificarea formării învățătorilor; nu e o soluție, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicați”. 

De asemenea, potrivit social-democraților, „învățământul special „ar trebui să țină cont inclusiv de realitatea bazei materiale școlare”.

„Nu în ultimul rând, Legea Educației trebuie să cuprindă și prevederi în ceea ce-i privește pe copiii din Diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuți și crescuți în Diaspora”, a mai argumentat secretarul de stat. 

Potrivit social-democratului, de-a lungul anilor au fost „mult prea multe modificări ale Legii Educației, fără efectul scontat”.

Doar în ultimii 11 ani Legea Educației a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesați din educație, sindicate, dar și cu părinții și asociațiile de elevi) pachetul legilor Educației și apoi pentru a le dezbate și adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu martie 2024”, a mai transmis Florin Lixandru. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite