Contre între PSD și PNL pe tema comasării alegerilor. Ce argumente aduc membrii Coaliției

0
Publicat:

Readucerea pe agendă a propunerii de comasare a alegerilor parlamentare cu locale de către liberali a încins spiritele în prima zi a sesiunii legislative. Membrii PSD și PNL s-au contrazis în argumente pentru și împotriva demersului.

Membrii PNL și PSD s-au contrazis pe tema comasării alegerilor FOTO Arhivă
Membrii PNL și PSD s-au contrazis pe tema comasării alegerilor FOTO Arhivă

Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a precizat, potrivit News, că este dispus să asculte argumentele unei propuneri de comasare, subliniind totodată că ultimii ani au fost umbriți de campanii electorale, iar faptul că toate cele 4 scurtinuri sunt organizate într-un singur an acum este un lucru bun, fiind „timp pentru oamenii politici să guverneze cu adevărat, să nu fie preocupaţi de performanţa electorală”. 

Social-democratul a susținut însă că nu i se pare un argument faptul că o astfel de acţiune ar avantaja partidele mari. 

„Dacă argumentul este acela că partidele mainstream, aici vorbesc în primul rând de PSD şi apoi PNL, partidele care au primari ar fi avantajate, pentru mine nu e un argument. (...) asta e o veche meteahnă a politicii româneşti să modificăm de fiecare dată după cum ne avantajează. În alte state cu democraţii mai vechi există reguli în ceea ce priveşte legislaţia electorală nemodificate de zeci de ani. Eu nu am spus că nu vreau să comasăm alegerile, eu vreau să înţeleg care e argumentul”, a subliniat Simonis. 

În replică, iderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu a precizat că un argument valid pentru o comasare a alegerilor ar fi reducerea cheltuielilor şi a perioadei de campanie, în contextul în care 2024 este un an cu patru rânduri de alegeri.

Fenechiu a precizat și că prin comasarea alegerile există şi posibilitatea ca un partid fără primari să obţină un număr mare de consilieri. 

Privind argumentele aduse de judecătorii constituționali într-o decizie mai veche împotriva comasării alegerilor, șeful senatorilor PNL a amintit de alegerile din SUA, unde alegătorii aveau un număr mare de buletine de vot. Liberalul a explicat și că este posibilă comasare a localelor cu parlamentarele sau a parlamentarelor cu prezidenţiale, în contextul în care o altă obiecție la nivel european interzice comsarea cu alegerile europarlamentare. 

Comasarea alegerilor, readusă în discuție de PNL. Ce spune PSD

PNL a readus în atenţie tema comasării alegerilor parlamentare cu cele locale, un proiect de interes mai vechi al partidului, dar care nu s-a bucurat de reușită, fiind declarat drept neconstituțional de CCR.

Liberalul Ionuț Stroe a susținut că „există suficiente argumente, şi de natură constituţională”, pentru susținerea iniţiativei, în ciuda faptului că judecătorii constituționali au arătat că un astfel de demers încurcă alegătorii prin numărul mare de buletine de vot și încalcă dreptul de a fi ales la ambele scrutinuri pentru candidați, neexistând posibilitatea de înscriere în ambele curse electorale.

Acum vom vedea şi probabil că cei din zona juridică, constituţionaliştii partidelor, vor încerca să evite acea problemă sesizată de Curte la vremea respectivă”, a menţionat reprezentantul liberalilor, explicând că decizia se referea la cazul de atunci.

În contextul în care PSD a evitat să dea un răspuns până în prezent, șeful social-democraților a declarat în prima zi a sesiunii legislative că este necesară o discuție. 

Marcel Ciolacu a punctat însă că ar putea exista o altă abordare. „În 2024 avem toate alegerile. Începem cu europarlamentare şi terminăm cu cele pentru funcţia de preşedinte. Aşa sunt cronologic. Eu nu funcţionez să începem să gândim cu ceva care este în mijloc. De obicei, plec de la capete", a declarat Ciolacu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite