Proiect pentru anularea măsurilor privind limitarea plăților cash

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberaliul Adrian Cozma au depus în Parlament un proiect de lege care anulează noile limitări privind plățile cash, introduse de Guvernul printre noile măsuri fiscal-bugetare adoptate. Președintele PNL, Nicoale Ciucă, a anunțat anterior că măsura limitării tranzacțiilor cash trebuie revizuită cât mai urgent.

Liberalii au depus un proiect pentru anularea măsurilor introduse de Cabinetul Ciolacu FOTO Mediafax
Liberalii au depus un proiect pentru anularea măsurilor introduse de Cabinetul Ciolacu FOTO Mediafax

Inițiativa propune revenirea la vechile plafoane, după ce la 1 noiembrie au intrat în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți.

Astfel, de la 1 noiembrie se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică. De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, dar și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

„Prin prezentul proiect de act normativ, propunem revenirea la plafoanele de utilizare a numerarului pentru plăți/încasări, la 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei. În același timp, suntem de acord să menținem din prevederile Legii nr. 296 din 26 octombrie 2023 un nivel sancționator mai puternic pentru persoanele care nu se conformează prevederilor legale și depășesc plafoanele stabilite”, arată inițiativa.

Inițăiatorul motivează faptul că „noile prevederi au generat deja o reacție a băncilor comerciale care și-au anunțat clienții cu privire la intenția de majorare a comisioanelor bancare privind operațiunile cu numerar (încasări și plăți) efectuate la ghișeele sucursalelor bancare. Aceste majorări de costuri se vor transfera către costul final, adică tot către consumator, ceea ce nu poate fi acceptat”.

Ce spune șeful PNL

Nicolae Ciucă a transmis că nu a fost de acord cu măsura, însă aceasta a fost luată la nivelul coaliției PNL-PSD. „Eu am discutat cu ministrul de Finanțe ca această măsură să fie rezivuită. Revizuirea ei trebuie făcută cât mai rapid, pentru că nu avem o rețea de bancomate distribuite așa cum ar fi necesar”, a transmis liderul PNL.

Întrebat cum ar trebui revizuită această măsură fiscală, Nicolae Ciucă a transmis că trebuie ori să se revină la plafonul de 10.000 de lei, ori Guvernul să vină cu altă soluție.

Premierul Marcel Ciolacu se va întâlni cu reprezentanții Asociației Române a Băncilor, pentru a dezbate noile măsuri fiscale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite