Primele legi din pachetul PSD privind „patriotismul economic“, adoptate de Senat. Cum a fost „îndulcită” lupta contra produselor din făină de insecte

0
Publicat:

Două proiecte de lege inițiate de PSD, prin care se vrea ca produsele românești să fie evidențiate la raft și interzicerea folosirii făinii din insecte în prepararea produselor tradiționale, au fost adoptate de Senat, ultimul cuvânt fiind însă cel al Camerei Deputaților.

Printre inițiatori este și Marcel Ciolacu, șeful PSD FOTO Inquam Photos
Printre inițiatori este și Marcel Ciolacu, șeful PSD FOTO Inquam Photos

Un prim proiect de lege prevede „obligația“ operatorilor economici de a asigura informații corecte când are loc comercializarea „produselor fabricate exclusiv din materii prime provenite de pe teritoriul național, identificate la raft prin aplicarea unui însemn național“. Însemnul e reprezentat de drapelul național al României, „imediat lângă produs, în câmpul vizual al consumatorului și ușor de identificat de către acesta“. Cu 71 de voturi pentru și 22 de abțineri a trecut a acest proiect, al cărui scop este „stimularea dezvoltării activității de producere/fabricare și/sau comercializare a mărfurilor fabricate din materii prime produse pe teritoriul României“.

Scântei politice generate de făina de insecte

Mult mai problematic a fost proiectul de lege privind „reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/producerea produselor, precum și a comercializării acestor produse pe teritoriul României“. Comisiile raportoare din Senat (Economică și de Agricultură) au modificat radical termenii folosiți, în urma avizului Consiliului Legislativ, care criticase în termeni duri inițiativa, pentru limbajul juridic folosit. Așadar, pe parcursul proiectului de lege acum apare sintagma „reglementarea utilizării unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare“, fără a se vorbi direct de insecte sau făină de insecte.

Cu 66 de voturi a trecut proiectul de lege de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional. Acest proiect a dus la cuvinte dure între Putere și Opoziție. „Produsul tradițional n-ar trebui să fie spurcat cu făinuri de insecte. Proiectul vine în sprijinul producătorilor tradiționali. Vreau să vă rog să votați acest proiect de lege ca gustul copilăriei noastre să rămână același“, a afirmat senatorul PSD Călin Mătieș.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a acuzat PSD de manipulare, prin susținerea unui asemenea proiect. „E o manipulare, o încercare de inducere în eroare, pentru că nu se interzice decât folosirea lor în produsele tradiționale. Există rețete tradiționale care oricum nu conțin făină de insecte. Nu se interzice total folosirea acestor făinuri. De ce? Pentru ca onor Comisia (n.r. - Europeană) să ne poată mai întâi recomanda, apoi obliga, să consumăm produse din insecte în loc de produse tradiționale sau produse pe care ni le putem asigura singuri“, a subliniat Târziu.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite