Patriotismul economic, elementul comun din discursurile lui Ciucă și Ciolacu

0
Publicat:

Patriotismul economic, adică ansamblul de măsuri prin care se acordă o atenţie sporită afacerilor naţionale şi sporirii nivelului de trai al populaţiei, este cel mai recent element comun care se regăseşte în discursul actualului premier, Nicolae Ciucă și al viitorului premier PSD, Marcel Ciolacu.

Patriotismul economic, element comun în discursul lui Ciucă și Ciolacu FOTO: Inquam Photos
Patriotismul economic, element comun în discursul lui Ciucă și Ciolacu FOTO: Inquam Photos

Liderul PSD a anunţat că programul de guvernare va fi modificat înaintea rotativei din mai-iunie, urmând a fi bazat pe noţiunea de patriotism economic.

O idee similară a fost enunţată în urmă cu câteva zile chiar de premierul Nicolae Ciucă, care trecerea în revistă trei surse majore de dezvoltare a României: investiţiile străine, fondurile europene şi capitalul românesc. 

„Este cel mai loial capital și de aceea PNL trebuie să îi acorde o atenție deosebită. (...) Nu pentru că vin alegerile, noi trebuie să spunem că sprijinim produsele și producătorii români. Ci pentru că prin companiile românești, noi urmărim să creăm acea bază solidă a creșterii clasei de mijloc a României. Este, dacă vreți, un patriotism lucid și cu respect față de toți partenerii externi, față de investitorii străini“, declara şeful Guvernului.

Marcel Ciolacu a anunțat că împreună cu premierul Ciucă va anunța ce completări se vor aduce actualului program de guvernare, făcând referire la un program bazat pe „patriotism economic”.

„Împreună cu domnul prim-ministru şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal, domnul Nicolae Ciucă, o să ieşim împreună şi o să explicăm ce adăugiri avem la actualul program de guvernare, ce constatări, că anumite lucruri nu se pot realiza. Repet, s-a dus vremea campaniei electorale, oamenii aşteaptă lucruri concrete şi vom veni împreună. Avem o linie roşie şi eu şi domnul Nicolae Ciucă credem că în zona industriei alimentare şi industriei materialelor de construcţii statul român trebuie să intervină şi să reducem deficitul de balanţă comercială“, a răspuns Marcel Ciolacu, întrebat despre programul de guvernare bazat pe patriotism economic, potrivit Agerpres.

„Pas spre compania electorală”

Contactat de „Adevărul“, sociologul Alfred Bulai a făcut referire la alegerile de anul viitor.

„Este vorba despre un mic pas către campania electorală de anul viitor, luând în calcul toate nemulțumirile populației care s-au adunat pe fondul problemelor legate de condițiile de criză, pe probleme legate de inflație, sigur că trebuie să arăți că ai un program, că ai o viziune“, a declarat specialistul.

Referitor la abordarea subiectului de către liderul PSD, sociologul susţine că acesta joacă cartea naţională. „Problema este că a fi naționalist presupune să fii credibil că ești naționalist, nu poți să fii în preajma alegerilor sau în timpul alegerilor“, a afirmat Bulai.

În ceea ce priveşte PNL, sociologul menţionează: „Avem un partid care așa se cheamă, Partidul Național Liberal, unde te-ai aștepta să aibă o politică națională în acest sens. Așa s-a născut PNL la origini, invocă originile istorice ale PNL fără să știe mai nimic cei din conducerea PNL despre acest subiectׅ“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite