Elanul PSD privind „patriotismul economic”, stăvilit de CES și Consiliul Legislativ. Ce proiecte au primit aviz negativ

0
Publicat:

Ultimul proiect propus de aleșii PSD este cel referitor la interzicerea cărnii sintetice obținute în laborator. În acest timp, proiectele de lege mai vechi, tot pe zona alimentară, obțin avize negative la structurile care se pronunță pe tema inițiativelor legislative.

Proiectele depuse de PSD-ul lui Ciolacu par să aibă anumite lacune FOTO Inquam Photos
Proiectele depuse de PSD-ul lui Ciolacu par să aibă anumite lacune FOTO Inquam Photos

Comercializarea cărnii sintetice obţinută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piaţa internă”, la fel şi produsele culinare din alimentaţia publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică, prevede un ultim proiect depus de actualul ministru al Agriculturii și mai mulți colegi social-democrați.

La jumătatea lunii aprilie, parlamentarii PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, au depus două proiecte de lege prin care vor ca produsele românești să fie evidențiate la raft și interzicerea folosirii făinii din insecte în prepararea produselor tradiționale.

În cazul inițiativei privind produsele evidențiate la raft, Consiliul Economic și Social a dat aviz nefavorabil, fiind date două mari motive. „Proiectul legislativ prezintă vicii din perspectiva tehnicii legislative, fiind ambiguu din mai multe puncte de vedere. Conceptele și noțiunile utilizate nu sunt definitite, nu există claritate în privința subiectului de drept căuia îi revin obligațiile instituite și căror relații comerciale li se aplică (doar B2C sau și B2B), prevederile fiind contradictorii în acest sens. În plus, nu prezintă soluții pentru toate situațiile care ar putea fi generate prin implementarea măsurilor propuse (de ex. cum obține comerciantul informațiile necesare care să justifice aplicarea simbolului, ce se întâmplă dacă este în imposibilitatea informațiilor din cauze extrinseci)”, este unul dintre argumentele avizului nefavorabil.

Un al doilea argument, este următorul: „În ceea ce privește produsele alimentare, acest proiect ar putea intra în contradicție cu alte produse realizate în baza unor scheme de calitate sau mărci existente în piață, lansate de ONG-uri sau societăți comerciale (de ex. „Fabricat în România”, „Made in România”) și care au asociate drapelul național”.

Și în cazul proiectului privind reglementarea utilizării făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor, precum și a comercializării acestor produse pe teritoriul României a fost dat aviz negativ de la Consiliul Economic și Social. „Alegerea de a consuma sau a nu consuma un produs trebuie lăsată la latitudinea consumatorilor”, a fost argumentul CES.

Aviz negativ și de la Florin Iordache

Acestui proiect de lege, Consiliul Legislativ i-a dat aviz pozitiv, însă au fost mai multe pagini de observații, începând cu expunerea de motive, continuă cu claritatea titlului

În schimb, la proiectul de lege privind produsele românești, Consiliul Legislativ a fost dat un aviz negativ. Proiectul de lege nu utilizează„ un limbaj specific stilului normativ”, ci „anumite exprimări improprii”. „Subliniem, de asemenea, că dispozițiile propuse nu au caracter normativ și obligatoriu, neavând capacitatea de a constitui adevărate norme juridice”, arată Consiliul Legislativ.

Concluzia instituției conduse de Florin Iordache: „Ținând seama de cele de mai sus, reglementarea preconizată nu poate fi promovată în forma propusă prin proiect”.

Aviz negativ a dat și Comisia juridică de la Senat în ceea ce privește acest al doilea proiect de lege. Ar fi trebuit ca în comisiile de specialitate să fie dat până pe 7 iunie, ceea ce nu s-a întâmplat.În cazul celuilalt proiect, cel anti-făină de insecte, termenul pentru raport era tot 7 iunie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite