Presiunea României și Bulgariei nu dă roade. Austria se opune în continuare aderării la Schengen a celor două state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a anunțat că țara sa se va opune în continuare extinderii spațiului Schengen, motivul fiind problemele din interiorul acestui spațiu, nu cele două state, potrivit Die Presse.

Intrarea în spațiul Schengen, un obiectiv așteptat de 12 ani de România FOTO Shutterstock
Intrarea în spațiul Schengen, un obiectiv așteptat de 12 ani de România FOTO Shutterstock

«Austria are o problemă generală cu Schengen», a declarat ministrul de Externe Schallenberg în timpul unei vizite a omologului său bulgar Gabriel la Viena. Tonul dintre Viena și Sofia a fost recent destul de dur, iar relațiile diplomatice au fost rupte din cauza dreptului de veto al Austriei asupra aderării Bulgariei (și României) la Schengen”, punctează Die Presse.

Alexander Schallenberg nu s-a săturat să sublinieze că blocada nu a fost îndreptată împotriva Bulgariei sau României, ci mai degrabă că guvernul a avut o „problemă fundamentală” cu Schengen: Austria înregistrează „regulat” cel mai mare număr de solicitanți de azil din UE ca populație. Migrația ilegală trebuie stopată și protecția frontierelor externe trebuie intensificată”, mai punctează sursa citată.

În total, 40% dintre țările Schengen au reintrodus controalele la frontieră: „Asta arată că ceva nu este în regulă”, a spus ministrul de Externe. Deocamdată, Austria își va menține veto-ul.

Cu toate acestea, Gabriel rămâne optimist: odată ajunsă în spațiul Schengen, Bulgaria își va apăra granițele „și mai eficient”, a promis ea. Austria se poate baza pe sprijinul Sofiei în eforturile sale de a adapta zona fără frontiere la noile provocări. 

Următorul Consiliu JAI, în decembrie

Zilele programate pentru următorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne sunt 4 și 5 decembrie. Până în prezent, pe pagina oficială nu a fost publicată ordinea de zi. Reuniunea miniștrilor de Interne din UE ar fi ultima posibilitate pentru tranșarea temei Schengen în 2023. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite