Preşedintele din Azerbaidjan: Vom folosi oportunităţile din România pentru a exporta gazul şi pe alte pieţe europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Azerbaidjanului a asusținut că semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale va asigura folosirea tuturor oportunităţile pentru exportul gazului şi pe alte pieţe europene.

Președintele României a efectuat o vizită de lucru în Azerbaidjan FOTO Facebook
Președintele României a efectuat o vizită de lucru în Azerbaidjan FOTO Facebook

„Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe”, a afirmat preşedintele azer, după întrevederea cu preşedintele României, potrivit Agerpres. 

Totodată, președintele azer a subliniat că vor fi majorate volumele de export ale gazului în Europa, arătând că demersul reprezintă o prioritatea a statului pe care îl conduce.

Preşedintele azer, Ilham Aliyev, a punctat și că dialogul politic între România şi Azerbaidjan este unul dinamic. „În ceea ce priveşte economia, comerţul avem rezultate, volumul s-a dublat, însă nu se află la volumul dorit de noi încă, pentru că cea mai mare parte din comerţul nostru o reprezintă petrolul şi atunci trebuie să diversificăm aceste volume, să facem următorii paşi. (...) În sfera economică avem iarăşi rezultate foarte bune şi putem să avem rezultate şi mai bune, în domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relaţia româno-azeră, ci se află în momentul de faţă pe agenda globală”, a mai spus Ilham Aliyev.

Contract nou între Romgaz și Socar

Președintele Klaus Iohannis a anunţat că vineri va fi semnat un nou contract între societăţile Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024.

Președintele României a vorbit, la declarația de presă cu omologul din Azerbaidjan, de dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerț, dar și transporturi, investiții, digitalizare sau agricultură.

  „Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009. Țara noastră, România, este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de Parteneriat cu Azerbaidjan. Am avut astăzi cu domnul Președinte Aliyev o rundă de consultări politice substanțiale și aprofundate. De asemenea, voi participa alături de Domnia Sa la deschiderea celei de-a noua Reuniuni ministeriale a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze”, a afirmat Klaus Iohannis, în luarea sa de cuvânt.   

Șeful statului român efectuează, joi şi vineri, prima vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev.

Vineri, preşedintele României va deschide, alături de omologul azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care va participa şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson. În aceeaşi zi, preşedintele Iohannis va depune o coroană de flori la "Monumentul Eroilor" din Baku.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri